71. De Kraan van Nederland

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 22:01

Het tweede deel van het Nederrijnsepad wandelen wij op zondag 21 april.  We wandelen vanaf Driel via de pont naar Heveadorp, dan door naar Kasteel Doorwerth om via de A50 brug terug te wandelen naar Driel.

Het is koud. Dat wil zeggen een koude wind. Soms wat zon, maar de wind .......die koude wind zal ons bijblijven als we terug denken aan deze wandeling.

Als we starten met dit tweede deel van de wandeling, zien we direct de stuw bij Driel. Met zijn vizierschuiven zorgt Stuw Driel ervoor dat het water dat via de Rijn ons land in stroomt, netjes wordt verdeeld. De vizierschuiven zijn afgeleid van Middeleeuwse helmen. Bij hoog water gaan de vizierschuiven omhoog, bij laag water omlaag. Zo stroomt er ook in tijden van droogte voldoende water door Nederland. De stuw zorgt ervoor dat het water in het IJsselmeer op peil blijlt. Het water in het IJsselmeer is de zoetwater voorziening van Nederland. Daarnaast zorgt de stuw ervoor dat het waterpeil in de rivieren goed blijft (het bevaarbaar blijven van de Nederrijn en de Lek). Omdat de stuw bijna het hele jaar dicht zit, is er een sluis gemaakt waardoor  de boten de Nederrijn kunnen bevaren.

 Het Stuwcomplex  maakt deel uit van het Stuwenensemble Hagestein / Amerongen / Driel. 

Na dit technische hoogstandje gaan we met een ander technisch hoogstandje de Nederrijn over: De electrische Drielse Veer.

De Westerbouwing ligt in de gemeente Renkum gelegen op de zuidpunt van de Veluwe op een hoge stuwwal tussen Heveadorp en Oosterbeek met een prachtig uitzicht over de Nederrijn, de BetuweDriel, het Stuw- en sluizencomplex Driel en het Drielse Veer. Kijkend naar het oosten zijn Arnhem en Elst duidelijk zichtbaar en aan de horizon in het zuiden ligt Nijmegen. Het restaurant  wordt als evenementencentrum verhuurd en gebruikt voor recepties, feesten en partijen. De grond is van de gemeente Renkum en vrij toegankelijk.

Voor veel mensen is het een plek van jeugdsentiment en mooie herinneringen. In menig fotoboek prijken kiekjes van de kabelbaan, de speeltuin en de zwaantrein. Maar ook de donkere dagen worden niet vergeten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de locatie bijna volledig met de grond gelijkgemaakt. Om de militairen die tijdens de Slag om Arnhem om het leven kwamen te herdenken, passeren er jaarlijks circa 35.000 wandelaars die meedoen aan de Airborne wandeltocht. Op Landgoed de Westerbouwing staan meerdere gedenktekens en zijn memorabilia geëtaleerd.

Dan passeren we Heveadorp. Heveadorp is gelegen in het dal van de Seelbeek. De geschiedenis van dit dal gaat terug tot de Romeinse tijd.  In  de tijd van de Romeinen liep door het dal een belangrijke handelsroute tussen Nijmegen en de Veluwe, via een doorwaadbare plaats in de Nederrijn. In begin van de vorige eeuw bezig is de fietsbandenfabriek ‘Hevea’ ontstaan. Hevea was als gezond bedrijf de oorlog ingegaan maar na mei 1940 werd alle capaciteit voor de Duitse bezetter ingezet. De productie van gasmaskers en banden voor de Wehrmacht steeg ten koste van die van ‘consumentengoederen’. Het dorp kreeg  zwaar te lijden tijdens operatie Market Garden. Heveadorp werd aanvankelijk door de langstrekkende Engelsen ‘bevrijd’ maar al snel heroverden Duitse troepen het dorp en de naastgelegen Westerbouwing. Het dorp lag daarna aan het front en de bewoners moesten dagen in de kelders doorbrengen. Toen de Engelse troepen zich over de Rijn terugtrokken en stellingen innamen in de Betuwe groeven de Duitse troepen zich in op de stuwwal rondom het dorp. Alle woningen en fabrieksgebouwen werden gestript om loopgraven en stellingen te versterken en de bewoners zelf werden geëvacueerd. In de maanden die volgden werden fabriek en dorp door bommen geteisterd. 

Het volgende hoogtepunt op deze route is het Azalealaantje op het landgoed Duno.  We hebben geluk: De azalea's op landgoed Duno staan  in bloei. De talloze bloemen  zorgen  voor een zee aan kleuren. Eigenlijk is het een foutje.  Bij de renovatie van het laantje was het de bedoeling om alleen gele azalea's terug te planten. Zo zag de laan er vroeger namelijk ook uit. Door een foutje werden er azalea's geplant in allerlei kleuren. 

Kasteel Doorwerth is een waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn. Het is een middeleeuws kasteel waar je kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Het kasteel is omringd door mooie wandelpaden, een moestuin en boomgaard met bijenstal. Het bevindt zich in een afwisselend heuvel- en waterlandschap waar je heerlijk kunt wandelen.

Na het kasteel gaat het in de uiterwaarden richting de Rijnbrug bij Heteren. 

Via de dijken en de uiterwaarden, door de koude wind terug wandelen naar Driel. 

Zicht op het punt waar de Nederrijn zich splitst in de sluiscomplex (links) en de Nederrijn richting de stuw van Driel (rechts)

Deel 2 Waterkraan Gpx
Geografische data – 1.022,9 KB 8 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.