72. Blauwe Kamer

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 21:22

De blauwe kamer is een natuurgebied dat gevoed wordt door het water van de Nederrijn.  Het is een beschermd rivieroeverreservaat langs de Rijn tussen Rhenen en Wageningen.  Deze wandeling is een aaneenschakeling van hoogtepunten: de weidse uiterwaarden van de Nederrijn, natuurgebied de Blauwe Kamer en de Grebbeberg. We starten in Rhenen.

Via de lange brug steken wij de Nederrijn over over bij Rhenen

De Nederrijn

De Cuneratoren ligt achter ons

Snel maakt het grijze asfalt plaats voor het groene gras van de uiterwaarden

Her en der prachtige woningen aan het water

Via de Romeinse Toren komen we aan bij het veerpont om de Nederrijn over te steken en de blauwe kamer in te wandelen. 

Natuurgebied de Blauwe Kamer is ontstaan in het jaar 1992 naar aanleiding van Plan Ooievaar. Dit plan was ontwikkeld om het rivierlandschap te stimuleren en de toename van water te verwerken. Om dit mogelijk te maken werd de zomerkade van de Uiterwaarde doorgestoken . Langs de Nederrijn krijgt de rivier daarom de de ruimte.  Hierdoor is de natuur er voortdurend in beweging. De Blauwe Kamer is een paradijs voor vogelliefhebbers.

Inmiddels is er een verbinding met de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ontwikkeld. De naam van natuurgebied de Blauwe Kamer is afkomstig van een landhuis uit het jaar 1636. Daarnaast heeft er later een steenfabriek in het natuurgebied gestaan, tot 1975, die deze naam droeg. Restanten van deze fabriek zijn nog rond het rivieroeverreservaat te zien.

In de blauwekamer wandelen we langs de Nederrijn. Strandjes en grote schepen varen onder ons door. 

In het gebied lopen halfwilde galloways en koniks vrij rond in kuddes. Galloways zijn runderen en koniks zijn paarden. Uuhhhh, tijdens onze wandeling moeten we een tunnel door. En daar staat een Galloway. Toch maar even een stukje omlopen. Afstand houden wordt aanbevolen.

In de Blauwe Kamer staan restanten van een steenfabriek. Deze fabriek bakte tussen 1890 en 1975 bakstenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. De wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd. Tegenwoordig gebruiken koniks, grootoorvleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen.

De dynamiek van de Nederrijn zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke vegetaties geven de Blauwe Kamer kleur. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan. Een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars, een van de ruim 70 soorten broedvogels die het gebied rijk is. De flora is rijk en bestaat soms uit soorten die voorheen niet uit het riviergebied bekend waren, zoals het fraai duizendguldenkruid. Ook de bever voelt zich in de Blauwe Kamer thuis.

Voor vogelliefhebbers is de Blauwe Kamer een waar paradijs. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. 

Via de Grebbenweg wandelen we terug naar Rhenen. De Grebbenberg is voor ons bekend terrein. Tijdens het Trekvogelpad zijn we dit gebied ook gepasseerd. Alleen wandelen we nu vanaf de andere richting de Grebbenberg op. 

Vanaf de Grebbenberg hebben we nog éénmaal zicht op de Blauwe Kamer. De pijp van de steenfabriek in de verte. En het wandelpad naar de vogelhut op de voorgrond. 

Blauwe_kamer
Geografische data – 1,1 MB 65 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.