70. Nederrijnsepad

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 21:21

Wandelen door het mooie open rivierlandschap van de Nederrijn tussen Lexkesveer en Driel in de mooie buitengebieden van de gemeenten Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Dit is wandelen door uiterwaarden, langs dijken, over stuwwallen, langs steenfabrieken, een kasteel, een stuw en varend naar de overkant. Een extra lang Klompenpad (XL) langs het stroomgebied van de Rijn. Dat mogen we niet missen. Maar omdat het een wandeling is met 27 Kilometer, splitsen we deze wandeling in twee delen.

Het eerste deel leggen wij af op 2 maart 2024. Het is de eerste dag dat we weer zon zien. Op deze zaterdag besluiten wij vroeg op pad te gaan. We wandelen Heteren - Renkum  - Wageningen - Randwijk - Heteren. 

We vertrekken in de ochtend vanaf Heteren.  Heteren regelmatig rijden we  op de A50 in een hoog tempo Heteren voorbij, we kijken dan naar de kerktoren en zijn het dorp dan al weer voorbij. Bijzonder om nu in dit gebied rond te wanelen. 

Het ontstaan van Heteren begint met de vestiging van de Romeinen. Heteren is een oud dorp dat al eeuwenlang aan de oever van de RIjn ligt.   De belangrijkste bron van inkomsten was de landbouw en in het bijzonder de fruitteelt. Bovendien waren voor Heteren de steenfabrieken erg belangrijk. 

Heteren heet geleden onder het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de eerste jaren van de oorlog rustig verliepen en het gewone leven op enkele incidenten na zijn gang ging, had het einde van de oorlog een hoop onrust in petto. Met de start van Operatie Market Garden op 17 september 1944 kwam het front rond de Betuwe en de Veluwezoom te liggen. In de nacht van 25 op 26 september 1944 werd de rivier de Rijn de nieuwe frontlinie. Enkele weken later bliezen de Duitsers  de Drielsedijk op, waardoor ook Heteren onder water kwam te staan. Het dorp vormde daarna het toneel van felle gevechten tussen Duitsers en geallieerde troepen.

 Na de aanleg van de A50 langs Heteren, met een brug over de Nederrijn, veranderde eht dorp drastisch. Door de verbeterde verbindingen vonden veel mensen een baan in Arnhem, Wageningen of Nijmegen. Door deze ontwikkelingen kwam de woningbouw in een grote stroomversnelling.

Vanuit Heteren trekken we richting de brug over de A50. De uiterwaarden zijn te drassig, dus we moeten een stukje over de weg. Hoe bijzonder is het om over een brug te wandelen die je alleen maar kent vanuit de auto.  Ik wist niet eens dat je er over heen kon wandelen.

Terwijl de auto's voorbij rijden, wandelen we over de brug en hebben prachtig uitzicht op de Rijn.

We wandelen ten noorden van Heteren. Je houdt prachtig zicht op Heteren. We wandelen over de Noordberg. Dit is een beboste heuvel, die deel is van eede stuwwal ten noorden van de Rijn.

We wandelen door ee Eikenlaan Noordberg. 

Bij het uitkijkpunt op de Noordberg kijken we in de ochtend in de zon over de Rijn. Dat levert een paar mooie plaatjes op.

Hoogwater in de uiterwaarden

Direct ten westen en aansluitend aan de voet van de Noordberg ligt natuurgebied Jufferswaard. De Jufferswaard is een natuurgebied van 31 hectare in de gemeente Renkum. Het ligt in de uiterwaard langs de Nederrijn, tussen het fabrieksterrein van papierfabriek Parenco en de Rijnbrug bij Heteren. Het terrein is vaak moerassig. In een relatief klein gebied komen veel   planten, insecten en vogels voor. Naast vogels zijn er ook vossen, bevers en dassen in de Jufferswaard.

Vanaf 1875 herbergde het gebied een steenfabriek  In 1944 werden de bedrijfsgebouwen bij oorlogshandelingen zwaar beschadigd. Ze zijn daarna niet weer opgebouwd. De door de natuur overwoekerde ruïnes zijn nog duidelijk aanwezig, ook zijn er nog overblijfselen van een spoorbaantje dat door de fabriek was aangelegd. De schoorsteen van de voormalige fabriek is ook nog aanwezig. 

Vervolgens komen we door Renkum. Wij hebben bij Koffie & theespeciaalzaak BELEEF heerlijke koffie gedronken. Echt een aanrader!

Na Renkum volgt Wageningen. Over de Wageningsberg slenteren we verder. Het is er druk.  Op sommige plaatsen heb je prachtig uitzicht op de Rijn en de uiterwaarden. Via het Lexkesveer wandelen we door en langs de Randwijksche uiterwaarden.  Dan wandelen we richting Heteren waar we langs de zo kenmerkende kerktoren komen.  Dit is een overblijfsel van de middeleeuwse dorpskerk uit de 14e eeuw.

Zicht vanaf de Wageningseberg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.