61. De Rijndelta

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 16:39

Augustus 2023,  de laatste week van juli en de eerste weken van augustus 2023 lijken wel herfst. Veel regen, erg veel regen. Dat zijn we niet meer gewend in Nederland. De zomermaanden zijn warm en droog de laatste jaren. Donderdag 10 augustus is weer eens een warme en vooral zonnige dag. Die avond besluiten we te gaan wandelen naar de Pannerdensche kop. Het beginpunt van de Rijndelta.

Het wordt een prachtige wandeling. De avond wandeling brengt met zich mee dat het rustig is. We wandelen alleen en treffen zelden mensen aan. Het vele regenwater heeft ook voordelen. De natuur is mooi groen en de bloemen staan prachtig in bloei.

We starten de wandeling vanaf de parkeerplaats Fort Pannerden.  We wandelen direct langs het Pannerdensch Kanaal richting Pannerdensche kop. Het Pannerdensch Kanaal werd tussen 1701 en 1709 gegraven, aanvankelijk als verdedigingslinie zonder verbinding met Rijn en Waal. Later werden de doorgravingen naar Arnhem gerealiseerd met als doel de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen.  Het oude bed van de Rijn staat sindsdien bekend als de Oude Rijn. De Oude Rijn in dit gebied is een van de vele stromen met deze naam. Het Pannerdensch Kanaal heeft ook  een economisch voordeel, de loop van de Nederrijn werd verkort. Daardoor kwam er veel scheepsvaart op gang.

Het Pannerdensche kanaal: Het kanaal is tegenwoordig ook voor de scheepvaart van groot belang met ca. met ca.20.000 passerende  binnenvaartschepen.

We wandelen naar de Pannerdensche Kop. Bij de Pannerdensche Kop begint de Rijndelta. De Rijndelta in Nederland is het gebied dat gevormd wordt door de verschillende (ook voormalige) aftakkingen van de Rijn, beginnend bij de de Pannerdensche Kop en verder richting Noordzee, IJsselmeer, Waddenzee en de Maasvlakte

Nooit geweten dat wij in Nederland een delta vormen voor de Rijn. Bij de delta hebben we vaak in gedachte de Nijldelta, Amazonedelta en de door ons bezochte Mekongdelta in Azië. Delta is in de regel een prachtig stuk natuur, vruchtbaar en dichtbevolkt. En natuurlijk kwetsbaar voor overstromingen die we genoeg gekend hebben in ons lang.

Het is genieten langs het Pannerdensch Kanaal richting  de Pannerdensche Kop

De Pannerdensche Kop. Zicht op de Rijn (richting Spijk)......onvoorstelbaar breed is de Rijn op dit punt

Links de Waal naar Rotterdam, Rechts het Pannerdensch kanaal (Rijn)

De Pannerdensche kop is het punt waar de Boven-Rijn zich splitst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. De Pannerdensche kop is cruciaal voor de waterverdeling in Nederland.  Bij de Pannerdensche Kop gaat 2/3 van het Rijn water richting de Waal en 1/3 van het Rijn water richting het Pannerdensch Kanaal. Om dit te bewerkstelling zijn twee regelwerken gebouwd. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water over de beide riviertakken. Eén van de regelwerken staat bij de Pannerdensche Kop en één bij de Hondsbroeksche Pleij, waar de IJssel en Nederrijn zich splitsen. Het regelwerk bij de Pannerdensche kop staat aan de Rijndijk richting de Veerdienst Pannerden. Deze wandeling komt hier niet langs, maar in de volgende wandeling . Het regelwerk bij de Hondsbroeksche Pleij komen we nog tegen in één van de volgende wandelingen.

We wandelen langs de Waal-kant terug. De Waal-kant heeft in tegenstelling tot de Rijn-kant mooie strandjes. Het is heerlijk op dit moment hier te zijn op dat moment: Wat een rust en pracht. Het voelt alsof we in Niemandsland zijn. 

Vanaf de Waalstrandjes wandelen we richting Fort Pannerden. Fort Pannerden werd in 1869 gebouwd. De Pannerdensche kop was door de eeuwen heen een strategisch punt voor legers.  Enerzijnds kon je via de Waal optrekken naar West Nederland. Anderzijds konden de rivierstromen afgedamd worden.

Na zijn bestaan van een militaire functie volgde een periode van plundering, leegstand, verval en was het lange tijd niet toegankelijk. Begin 2000 werd het fort gekraakt en werd het weer gebruikt en voor belangstellenden toegankelijk gemaakt. Na een conflict over de toekomstige bestemming van het fort, ontruiming en herkraak in 2006, kwam het tot een oplossing. Het fortgebouw is inmiddels gerestaureerd. Het fort en de omgeving eromheen zijn in 2016 opengesteld. 

De wandeling gaat voor een groot deel door de Klomenwaard. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 is de Klompenwaard in rap tempo veranderd van landbouwgebied in schitterend natuurgebied. Echt aan te bevelen om hier eens te gaan wandelen. De Klompenwaard, op het splitsingspunt van Rijn en Waal, maakt deel uit van de Gelderse Poort en is in eigendom van Staatsbosbeheer. Het gehele gebied van de Klompenwaard  wordt gedurende het hele jaar begraasd door een kudde rode geuzen en konikpaarden.

Er is een weelderige  plantengroei in de Klompenwaard. Op de zandige oeverwal en riverduinen groeien bijzondere stroomdalplanten zoals kruisdistel, pijpbloem en grote centauri. 

De nevengeul maakt de wandeling compleet! Er groeien en bloeien prachtige bloemen.

De wandeling brengt ons tenslotte nog naar Kasteel Doornenburg.

Rijn Delta
Geografische data – 759,1 KB 36 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.