
Tot aan de Rijndelta in Nederland is het stroomgebied van de Rijn duidelijk. Vanaf deze Rijndelta is het onduidelijk welke rivieren zelfstandig in zee uitkomen, of nog in de delta afvloeien en een zijrivier zijn.
Bij de Pannerdensche kop splitst de Rijn zich in twee rivieren. Deze rivieren zijn: (1) Het Pannerdensch Kanaal/Rijn en (2) de Waal. Heel vroeger werd het laatste deel van de Waal (Rijn) gezien als zeearm. De Waal is de hoofdstrom van de Rijn in het Zuidelijkee gedeelte van het deltagebied. De Waal zullen we gaan volgen in een subblog.

Het Pannerdensch Kanaal komt uit in de Nederrijn. Tussen Westervoort en Arnhem-Zuid is de IJsselkop. Hier takt de IJssel af van de Nederrijn. De IJssel meandert richting het noorden en mondt vlak bij Kampen uit in het Ketelmeer/IJsselmeer. De IJssel wordt gevolgd in een subblog. De IJssel ligt in het Noordelijke gedeelte van het deltagebied.
De Pannerdensche kop. Op de achtergrond de Waal op de voorgrond het Pannerdensch kanaal
De Nederrijn bij Arnhem gaat richting Rhenen naar Wijk bij Duurstede. In dit middengedeelte van het deltagebied gaat de Nederrijn over in de Lek richting Rotterdam. Dit deel zullen we ook volgen in een subblog.
Bij Wijk bij Duustede is ook nog een oude tak van de Rijn (de Kromme Rijn). Het water van de Kromme Rijn gaat via de Leidse Rijn en de Oude Rijn naar de Noordzee (bij Katwijk). Dit is ook de oorspronkelijke, oude hoofdtak van de Rijn. Ook wel de Romeinse Rijn. In dit blog wordt de Romeinse Rijn in de hoofd blog gevolgd. Het wordt ook wel de Neder-Germaanse Limes genoemd. Limes betekent in het Latijns "grens". De Limes is de noordgrens van het oude Romeinse Rijk.
De wandelingen die wij maken bij het volgen van de Romeinse Rijn staan in onderstaande kaart weergegeven.
[Tekst gaat vreder onder onderstaande kaart]
De limes (Latijn voor 'grens') is de aanduiding van de grens- en verdedigingszone van het Romeinse Rijk, hoofdzakelijk gebouwd in de periode 40 na Chr. - circa 250 na Chr. Deze liep van de Atlantische kust in Noord-Engeland via de Noordzee langs de toenmalige hoofdstroom van de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. Meer dan 5.000 Kilometer. Sommige delen bestonden uit hoge muren, maar in de Rijn(delta) volstond het water als een primaire grens. Erachter bouwden de Romeinen om de circa zes kilometer een fort met wachttorens uitgerust met een leger van zo'n vijfhonderd man. Op deze wijze ontstond een keten van castella, De meeste wachttorens waren zo neergezet dat de wachters over een bocht en langere rechte stukken konden kijken. Deze wachttorens waren erg belangrijk voor de bewaking van de Romeinse schepen die over de Rijn voeren. Via rooksignalen konden ze met elkaar konden communiceren.
De Rijn was een verdedigingslinie, maar ook een belangrijke handelsweg. Uit de Eifel kwam turfsteen voor de bouw van forten. Graan, olijfolie en wijn werden op schepen uit Italië, Spanje en Frankrijk aangevoerd. De Rijn werd druk bevaren met handelsschepen, al was he tonderscheid met militaire transporten soms dun.
Reactie plaatsen
Reacties