73. Amerongse Bovenpolder & Eiland van Maurik

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 22:39

Op 10 mei 2024 wandelen we door de uiterwaarden van Amerongen. Dat hadden we in November 2020 al willen doen tijdens onze Trekvogelplad wandeling. Helaas waren de uiterwaarden toen gesloten. Maar nu zijn ze open, dus een mooie kans om de Amerongse Bovenpolder te verkennen. Het weer is prachting. Zonnig en rond de 19-20 graden. Eindelijk, want het weer is nog niet te best geweest.   

De wandeling start in Amerongen. De kerk valt direct op. De Andrieskerk is een gotische kerk. De vijfenvijftig meter hoge toren werd in 1527 gebouwd, in een stijl die was afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Het kasteel in Amerongen hebben wij in 2020 al bezocht. 

De Amerongse Bovenpolder is een uiterwaard langs de noordelijke oever van de Nederrijn. De uiterwaarden zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit een moeras- en plassenlandschap. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het westelijke deel van de uiterwaard, Stichting Utrechts Landschap is beheerder en eigenaar van het oostelijke deel. Wij wandelen door het westelijke deel van de uiterwaard. De Amerongse Bovenpolder wordt van oost naar west doorsneden door een oude rivierloop, de Hank. We wandelen door  bloemrijke graslanden. 

Al meer dan 200 jaar bestaat er een veerverbinding tussen de Betuwe en de Utrechtse heuvelrug tussen Eck en Wiel en Amerongen.  In vroegere jaren was de veerpont een reine gierpont (voortstuwing door de kracht van het water). Later is de pont gemotoriseerd.

Dan wandelen wij door naar het Eiland van Maurik. Eiland van Maurik ontstond na de kanalisatie van de Neder-Rijn. Het is een zogenaamde 'dode' rivierarm. Door zandwinning voor de nabijgelegen steenfabrieken groeide het uit tot een populair, groen waterrecreatiegebied.

Dan komen we bij de imposante stuw van Amerongen (zie ook https://www.travelandhike.nl/rijn/1800117_71-de-kraan-van-nederland). In oktober is in spitsuur voor de stuw bij Amerongen. Het zijn geen vrachtschepen of plezierboten die de drukte veroorzaken in de Nederrijn. Een toestroom van paling - op weg naar de Noordzee - bezorgt twee doorgewinterde vissers letterlijk en figuurlijk handenvol werk.

Maurik Gpx
Geografische data – 1,2 MB 7 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.