8. Etappe 3 Zutphen - Deventer

Gepubliceerd op 28 april 2022 om 21:07

Op 28 april wandelen wij de derde etappe van Zutphen naar Deventer.  Het is goed wandelweer. De zon schijnt. De temperatuur is ca. 16 graden. Het is een hele mooie etappe met divese hoogtepunten. 

Nog één keer een blik op de IJssel vanaf de Oude IJsselbrug

Natuur in de Tichelbeeksewaard

Voormalig wasserij de IJsselstroom

We wandelen de Tichelbeeksewaard in. Dit is een uniek gebied tussen het historische stadsfront van Zutphen en de wijk De Hoven. Het is een uitgestrekt natuurgebied langs de IJssel.  Een deel van de Tichelbeeksewaard in Zutphen is ingericht als wandelrondje. Er zijn enkele paden aangelegd met een paar uitkijkpunten. Ook is er een stelsel van beekjes uitgegraven. De Tichelbeeksewaard moet veiligheid brengen. Door smeltwater en toenemende neerslag hebben rivieren vaker te maken met hoogwater.  Goed onderhoud van begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk. Zo kan de rivier het water veilig blijven afvoeren.   Naast veiligheid brengt de Tichelbeeksewaard natuurlijkheid: Hier wordt de rivier in de stad een ware beleving en ervaar je de natuur van dichtbij.

Bij het verlaten van de Tichelbeeksewaard passeren wij De IJsselstroom.  Dit was begin jaren '90 een stoomwasserij. Daarna werd er vis verwerkt. In de jaren '70 treedt het verval in van dit pand. Pas in 2013 is het pand duurzaam gerestaureed en omgebouwd tot woon-, vergader -en werklocatie.

Nadat wij Zutphen hebben verlaten wandelen wij de eerte kilometers langs het water over een dijk. Het water van de IJssel nodigt ons uit...via de weilanden  lopen wij naar het water.  Het is druk op de IJssel: Er passeren flink wat boten in korte tijd.

We wandelen de Rammelwaard is. Dit is een brede uiterwaard in een binnenbocht van de IJssel.  In de Rammelwaard zijn geulen aanwezig. Hierin staat het water van de voormalige rivierloop van de IJssel. In het gebied is er veel plantegroei en zijn er veel vogels. Een mooi stukje groene natuur. Heerijk rustig, weinig mensen.  De hele route horen wij de vogels fluiten.

Geul in de Rammelwaard

Rammelwaardsedijk

Uiterwaarden

Omdat De Rammelwaard een gebied is dat bij uitstek voor vogels wordt gebruikt om te rusten en voedsel te zoeken, is er een vogelkijkhut. Deze vogelkijkhut is vrij toegankelijk. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Grote Plas.

De Rammelwaard, eindeloos genieten van de uiterwaarden. Links akkerland. Rechts de uiterwaarden.

We lopen door en komen bij het volgende hoogtepunt van de route de: de toren van Nijenbeek.  In 2015 is de ruïne De Nijenbeek geconsolideerd. Vele tientallen vaklieden hebben gedurende ruim 1 jaar, dag in, dag uit, met veel liefde en vakmanschap gewerkt aan de consolidatie van de Nijenbeek. Het eindresultaat mag er wezen.

Ruïne De Nijenbeek ligt langs de IJssel in een zeer fraai rivierenlandschap. Achter De Nijenbeek wonen onder andere de bever en de visotter. De ijsvogel en de ooievaar zijn veel geziene gasten en zelfs de kwartelkoning wordt waargenomen.

De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter.

Wij hebben genoten van deze bijzondere plek. 

De Nijenbeek vanaf het Gemaal Va de Feltz bij Wilp

Wandelend naar de oude toren van Nijenbeek

De ruïne De Nijenbeek wordt gezelschap gehouden door de inmiddels oudste populier van Nederland. De stoere Canadese populier (populus x canadensis “serotina”) is uit 1880 en heeft een omvang van maar liefst 7,46 m. De populier groeit circa 6 à 7 cm per jaar in omvang en is op weg om de dikste boom van Nederland te worden. De populier heeft evenals De Nijenbeek al heel wat meegemaakt. Het nodige oorlogsgeweld, stormen, regen, wind, vraatkevers en ander gespuis hebben de boom niet in z’n greep kunnen krijgen. De boom staat nog fier en levenskrachtig naast ruïne De Nijenbeek , als de poortwachter van De Nijenbeek.

Dan een paar kilometer wandelen langs het water. De IJssel ligt er mooi bij. Diverse mooie vergezichten.

Dan alweer de volgende verassing: De  Kribbe. Lekker lunchen, met producten uit de omgeving.  Het ligt op een mooie locatie in de IJsselvalei, in het buitengebied van Wilp. Even lekker onthaasten!

Onderweg naar De Kirbbe

In het laatste deel van deze etappe wandelen wij naar Deventer. 

In de verte doemt Deventer op. De WIlhelminabrug en de Lebuinuskerk.

Wilpse Plas

De A1 over de IJssel

Graffiti bij de brug van de A1 over de IJssel

Bolwerkplas

In Deventer gaan wij met het pondje de IJssel over de stad in.

Etappe 3 Zuthpen Deventer
Geografische data – 1,3 MB 177 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.