9. Dagwandeling Voorsterklei

Gepubliceerd op 15 mei 2022 om 21:59

Op zondag 15 mei, een warme zondag, gaan we de Voorsterklei ontdekken. De oorspronkelijke route van  deze dagwandeling leidt ons door de Rammelwaard. Over deze dijk door de Rammelwaard hebben wij ook al bewandeld in de derde etappe: https://www.travelandhike.nl/hanzepad/901721_8-etappe-3-zutphen-devenber. Bovendien  is de etappe slechts 11 km lang. Daarom een andere wandeling gezocht die ons óók door de Voorsterklei leidt, maar ook langs andere nog onbekende delen van deze omgeving.  Een groot deel  van de wandeling is 'gejat' van het Klompenpad Beekweidenpad. Dit klompenpad gaat over landgoed Beekzicht.  En maar goed dat wij een alternatieve route gekozen hebben, het was een prachtige wandeling door een heel mooi gebied.

Landgoed Beekzicht heeft een afwisselend landschap, dat zich uitstrekt vanaf de Veluwe naar de IJssel. Het landgoed biedt allerlei bijzondere bezienswaardigheden: van parkbossen met vennen en oude wallen met knotwilgen tot kerkepaden en grafheuvels, naaldbossen en uitgestrekte natuurgebieden. En de uiterwaarden van de IJssel.
Een deel van het landgoed heet de Voorsterklei. Dit gebied is gelegen achter de Dorpskerk in Voorst en was van oudsher onderdeel van het (over)stroomgebied van de IJssel.  De boerderijen werden daarom op verhogingen gebouwd, de zogenaamde 'pollen'.   Ook zijn verschillende oude nevengeulen van de IJssel nog steeds zichtbaar in het landschap. De gemalen Middelbeek en Nijenbeek houden tegenwoordig de voeten van de bewoners redelijk droog.

We starten de wandeling  in Voorst bij het oude Tolhuisje.

Dit huisje diende vroeger als tolpost.  Een grote slagboom zorgde ervoor dat iedereen moest stoppen en tol moest betalen voordat men de weg mocht vervolgen.  Een tolgaarder inde de tolgelden en bediende de slagboom. Voor zijn diensten mocht hij het tolhuisje bewonen. Het weggeld werd gebruikt voor onderhoud en aanleg van de weg.  

Via het Voorster Beek komen we op het  pad De Halmen.  Direct komen we langs Ruïne Oude Korenmolen.  In deze Ruïne is een kuntwerk gebouwd: Het Woekerende kunstwerk.

Voorster Beek

Het Oude Tolhuisje

Het Woekerende kunstwerk

Langs de Voorsterbeek wandelen wij over het landgoed de Poll richting het gemaal De Nijenbeek. Het is voorjaar, alles is prachtig groen, de bloemen bloeien volop.

Dan wandelen wij de uiterwaarden in. Wat een mooie vergezichten. Het landschap ligt bekoorlijk geplooid langs de oevers van de IJssel. De Rammelwaardsdijk is verlaagd en een kilometer landinwaarts is een nieuwe dijk aangelegd waardoor er een overstromingsgebied is ontstaan. De IJssel krijgt meer ruimte waardoor de uiterwaarden bij hoogwater gecontroleerd meestromen met de rivier. Door de aanpassingen in het gebied wordt het waterpeil bij hoogwater verlaagd. Hierdoor treedt er minder schade op en blijft de stad Zutphen beschermd. Als de waterstand in de IJssel weer zakt, zakt ook de waterstand in de uiterwaarden. Nieuw aangelegde gemalen pompen dan het laatste water uit het gebied, waardoor het snel weer droog is. 

Zicht op de Uiterwaarden en een nevengeul van de IJssel

Bloemen en nog eens bloemen in de Uiterwaarden

We steken De Leigraaf over

Het erf Middelbeek ligt op de plek waar de Voorsterbeek in de uiterwaarden van de IJssel vloeit. 

Zicht op de kerk in Voorst

Oud, ouder, oudst

Wandelend langs de Leigraaf. Dwars door weilanden.  Veel kleine meertjes. Smalle wegen, nauwelijks verkeer. Veel ganzen. Oude boerderijen. De tijd staat stil. Een mooie natuur weelde. Dan arriveren we in Voorst.  Heerlijk even uitrusten bij: Koffie & Theehuis 't Momentje

In het hart van het landgoed op de rijkere gronden vormen weelderige oude loofbomen uitbundige parkbossen, afgewisseld met vijverpartijen, die zijn ontstaan uit oude dijkdoorbraken. Dit is het tweede deel van de wandeling. Ook wandelen wij over Landgoed Appen. Het buurtschap Appen is een zeldzaam fraai overblijfsel van een middeleeuws boerengehucht, gelegen  aan de rand van de overstromingsvlakte van een toen nog grillige Voorsterbeek.

Op het Appense Veld zijn tenminste zes grafheuvels uit de Jonge Steentijd en de Bronstijd te bekijken.

Voorsterklei
Geografische data – 1,2 MB 114 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.