7. Zutphen

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 23:00

Op Koningsdag (27 april 2022) brengen wij een bezoek aan Zutphen. Het mooiste uitzicht op de IJsselkade (zie foto boven) hadden we vanaf de Tichelbeeksewaard.  Dit uitgestrekte natuurgebied langs de IJssel geeft een prachtig zicht op het historische stadsfront van Zutphen.

We wandelen Zutphen in via de Oude IJsselbrug. Gelet op het zonnetje, kunnen we ons geen betere plek wensen dan  de prachtige IJsselkade. We zijn niet de enigen. Wij gebruiken dit moment om even vitamine D op te doen en voor een lekkere lunch. 

Koningsdag in Zutphen. Na 2 jaar (i.v.m. Corona) mag er weer Koningsdag gevierd worden.

Het is gezellig druk in  Zutphen.  Oók is er een vrijmarkt. De verkopers van dit kraampje hebben wel erg veel vertrouwen in de kopers. Ze zijn even lunchen.....maar neem gerust spullen mee die op het kleed liggen.

Het is gezellig druk in het stadje. Op diverse podia wordt muziek gemaakt, de terassen zitten vol en het bier is alom aanwezig.

De Hanzetijd was een belangrijke periode voor Zutphen. De veertiende eeuw wordt wel Zutphens gouden eeuw genoemd. Dankzij de IJssel en de Berkel kon Zutphen handel over water drijven met de daarvoor ontwikkelde koggeschepen.

In deze tijd zijn zowel de Berkel als de IJssel zijn regelmatig verlegd om droge voeten te houden.  Zutphen is een aantrekkelijk woongebied, maar het water eromheen blijft verradelijk.  De IJssel waaiert breeduit en vormt meerdere takken. Aanpassingen aan de IJssel zijn daaom noodzakelijk. Bovendien worden nieuwe kaders gamaakt om overstromingen te voorkomen. De Berkel wordt beter bevaarbaar gemaakt door bochtafsnijdingen.  De Berkelpoort is het bekenste monument. Zie https://www.travelandhike.nl/hanzepad/856105_5-dagwandeling-de-hoofdige-boer

De Berkel

Vanaf de Berkelkade vlak voordat de rivier via de Berkelsluis in de IJssel verdwijnt 

Zutphen heeft als bijnaam de Torenstad. Naast een paar grote torens die je al van verre ziet en de skyline van de stad vormen, zijn er ook tal van kleinere torens. De Wijnhuistoren is één van deze torens die je bijna niet kunt missen, zo prominent aanwezig is de toren in het centrum. De Wijnhuistoren was vroeger het centrale punt van de stad. Veel steden hadden in de Middeleeuwen een wijnhuis of een herberg waar men samen kwam, waar belangrijke bijeenkomsten werden gehouden en waar mededelingen werden gedaan aan de bewoners van de stad. Op de plek van de Wijnhuistoren was al een herberg aanwezig voor men begon met de bouw van de toren. Het stadsbestuur kocht de herberg al aan het begin van de 15e eeuw aan. Er werd een klein torentje gebouwd met een klok. Aan het begin van de 17e eeuw kwam het mooie bordes met trappen aan weerszijden, de toren werd beduidend hoger en bovenop de toren plaatste men een klok en een carillon. Het huidige uiterlijk heeft de Wijnhuistoren aan het begin van de 20e eeuw gekregen, toen het gebouw na een fikse brand werd herbouwd.

In het oude centrum waan je je in de Middeleeuwen. Naast torens zijn het de historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, historische gevels, hofjes, pleinen, straten en stegen die de sfeer van de stad bepalen.  Maar ook hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en mooie lokale initiatieven: alles op loopafstand van elkaar! Wij hebben heerlijk rond gedwaald door de straten en steegjes.

Poort naar de Rosmolensteeg. De poot heeft nog het originele plafond van houten balken. Verderop in de steeg was vroeger een Synagoge gevestigd, in het achterhuis van een pand aan de Turfstraat. Aan de overzijde van de steeg is nu het terras van het tot boutique hotel omgebouwde Broederenklooster, op de plek van de vroegere binnentuin. 

Het Broederenklooster is Zutphen is een 13e eeuws rijksmonument. Het gebouw heeft ruim een halve eeuw dienst gedaan als Stedelijk Museum maar werd de laatste jaren omgebouwd tot boutique hotel en restaurant. In het voorjaar van 2020 opende het Broederenklooster zijn deuren voor gasten.

Leeuwenhuisje, een schattig huisje bij de brug. In 1664 kocht lakenverver Peter van Sonsveld een terrein (een ledige plaats) met achteruitgang op de Berkel. De stoffen werden gespoeld vanaf het terrasje, het milieu speelde toentertijd nog geen rol van betekenis. Dit erkerhuisje  heeft later dienst gedaan als tolhuis. Voor 1891 deed het huisje dienst als woning voor het hoofd van de aangrenzende Rooms-katholieke school.  Voor de afbraak van de bebouwing aan de noordzijde van de Berkel noemde men dit stukje wel Zutphens Venetië. Hoe het ook zij, het is en blijft een pittoreske woning zo aan de oever van de Berkel. De naam van het huisje spreekt voor zich, en de erker wordt gedragen door gebeeldhouwde leeuwen. Momenteel doet het huisje dienst als 'kassa' voor de fluisterschippers die hun boten waarmee menig toerist een interessante tocht over de Berkel maken.

Op weg naar de Walburgiskerk

De Walburgiskerk is de oudste kerk van Zutphen, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en behoort tot de 10 mooiste kerken van Nederland. Een ware bezienswaardigheid in Zutphen dus, en bij veel mensen staat de kerk bovenaan het lijstje van plekken die ze willen zien in de stad. Al vanaf de 12e eeuw staat op deze plek een kerk, aan het begin van de 13e eeuw begon men met de bouw van de kerk zoals hij nu is. De toren is door de eeuwen heen steeds hoger geworden. Vroeger was de toren grotendeels van hout gemaakt, waardoor de bliksem meerdere keren goed in kon slaan en voor brand zorgde. Bij het opnieuw opbouwen van de toren maakte men steeds weer een paar meter hoger. De toren is nu 76 meter hoog en een klim over de 102 treden naar boven trakteert je op een mooi uitzicht over de stad. En dat hebben wij ervaren!  Het in de Walburgiskerk aanwezige Henrick Baderorgel uit 1643 behoort tot de meest imposante orgels van Nederland.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.