15. Olst - Windesheim

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 19:33

We in het weekend van Hemelvaart richting Zwolle. Dat doen we in twee etappes. Eerst van Olst naar Windesheim. En daarna van Windesheim naar Zwolle.

We starten in Olst. Olst is een dorpje in de gemeente Olst-Wijhe en heeft een mooie ligging aan de IJssel. De gemeente Olst-Wijhe ligt tussen de Hanzesteden Zwolle en Deventer.  Wat opvalt zijn prachtige gebouwen die Olst rijk is.  Daarna wandelen we al snel de Olsterwaarden in. Wij genieten van de waterrijke omgeving in Olst. 

Het baken van Overijssel staat bij Olst aan de IJssel.  Dit kunstwerk symboliseert door middel van  de staande golvende kolom het water van de langsstromende IJssel.

Het is heerlijk wandelen in de uiterwaarden bij Olst.

De route brengt ons verder richting Den Nul. In de verte zien we Olst verdwijnen, maar hebben we nog zicht op de molen in Olst. 

Neerslager

Bij het dorp Den Nul staat een sculptuur van een neerslager. In de steenfabrieken was het de taak van de neerslager om de met klei gevulde steenvormen op de baan te slaan, waarna de nog natte bakstenen konden drogen. Hierna werden ze gebakken in de steenoven.

Via de Tichelstraat wandelen we een prachtig  natuurgebied in: De Duursche Waarden. De TIchelstraat is al bijzonder. Langs prachtige vergezichten, je moet links, rechts, na voren en na achteren kijken, het liefst tegelijk. Veel ooievaars ook. 

Het natuurgebied De Duursche Waarden is gelegen aan de IJssel en is 120 hectare groot. Dit gebied is sinds 1989 heringericht door Staatsbosbeheer. Er is sindsdien hard gewerkt om het natuurlijke rivierenlandschap weer terug te laten keren. Wat vooral opvalt als je nu door de Duursche Waarden loopt, is de veelzijdigheid. Het gebied bestaat uit moerassen, rivierarmen en bos. 

Helaas hebben we ook pech op een prachtig stuk van de wandeling. Een deel van het pas is onbegaanbaar als gevolg van hoogwater. 

Fortmond is een buurtschap in de gemeente Olst-Wijhe. Het ligt te midden van de Duursche Waarden in een bocht van de IJssel. Bij een erg hoge waterstand van de rivier is Fortmond over de weg onbereikbaar. De gemeente zorgt in zo'n geval voor een bootverbinding. De schoorsteen van de oude steenfabriek in Fortmond zie je al van ver.

Dan wandelen we richting Wijhe. Langs de IJssel passeren we Wijhe. We krijgen neit veel van dit dorp te zien. Maar wel mooi skylines over de IJssel. De buitenwaarden bij Wijhe heeft een open verbinding naar de IJssel.  De buitenwaaren is een natuurreservaat met plassen, grasland en ooibossen. De graslanden in het gebied worden begraasd.  

Van de buitenwaarden bij Wijhe wandelen w naar de Herxer Uiterwaarden. 

Zwolle komt in beeld als eindstation van deze 2 wandeldagen. "Met je voeten in de IJssel" heel toepasselijk met dat hoge water.

Bij Windesheim zijn in de loop van de jaren door de aanwezigheid van een steenfabriek binnendijks tichelgaten (tichel = baksteen) ontstaan. Nadat de fabriek zijn activiteiten in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaakt zijn als vanzelf de tichelgaten veranderd in plassen met volop waterleven.

Deze wandeling beëindigen wij bij Landgoed Windesheim. Helaas is dit landgoed niet toegankelijk. 

De oprijlaand bij Landgoed Windesheim, het einde van deze etappe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.