16. Windesheim - Zwolle

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 19:33

De tweede dag vertrekken we waar we de vorige dag geëindigd zijn:  Landgoed Windesheim. Vanaf dit punt wandelen we snel het dorpje Windesheim in.  Windesheim is een oud kerkdorp en een buurt tussen Zwolle en Wijhe dat in 1967 bij Zwolle is gevoegd. Er wonen ongeveer 800 mensen. Het het dorp valt onder de plaatsnaam Zwolle

De kerk in Windesheim heeft een opvallende vorm. Dit komt omdat de oorspronkelijke functie van het gebouw een brouwerij is. 

Al snel verlaten we het dorpje, steken de grote weg over en wandelen een bosachtig gebied in: Het Soestweteringpad. We komen aan de praat met twee jonge jongens. Ze zijn uitgerust, met voor ons, professioneele verrekijkers. Het zijn vogelspotters. We krijgen uitvoerig uitleg over de Wielewaal. Dat moet een bijzondere vogel zijn.  Ze hadden de Wielewaal gespot. Het bosachtig gebied is niet groot, we komen uit bij een kanaal: De Soesterwetering.  Dit kanaal is in de 13e eeuw gegraven en diende voor ontwatering van het gebied. 

Als we over de dijk langs de Soesterwetering wandelen, wordt het pad geblokkeerd door schapen. Hoe verder? Gelukkig gaan ze rustig aan de kant als we passeren. 

Het is een prachtig gebied tot aan Zwolle. Veel mooie (water)vogels.

Dan wandelen we Zwolle in. Zwolle ooit door Friese kooplieden gesticht in de 8e eeuw, werd na toetreding tot het Hanzeverbod een stad van betekenis. Zwolle werd het centrum voor kunst en cultuur. 

Als we Zwolle in wandelen, dan lopen we geruime tijd langs de stadsmuur. De stadsmuur beschermde Zwolle tegen aanvuallen van buitenaf, maar ook tegen de Zuiderzee. Zwolle had een open verbinding met de Zuiderzee. Bij hoogwater moest de stadsmuur bescherming bieden.

Via de grote markt paseren wij de Sassenpoort. Deze stadspoort herinnert aan de gouden tijden van de Hanse. De wandeling eindigt bij Museum de Fundatie.s

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.