14. Dagwandeling Olst

Gepubliceerd op 14 mei 2023 om 19:33

Zondag 14 mei wandelen we de dagwandeling rondom Olst. Het is een zeer afwisselende wandeling door en langs een agrarisch landschap met kleinschalige bosgebieden en  schouwpaden. Veel paden langs water dus. Het voorjaar is nat geweest. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar staan beken vol met water. De temperatuur is voor het eerst hoger dan 20 graden. Heerlijk wandelweer, maar ook veel muggen.

We starten in Olst, met zicht op de  Nederlands Hervormde Kerk uit de 13e eeuw . Nadat we Olst verlaten, wandelen wij direct kerkdorpje Boskamp in.  Het heeft zo'n 1.000 invwoners. Boskamp is ontstaan als ontginningsgrond van een stuk bos, ook wel een afgepaald bosland genoemd. 

De route leidt ons door en langs groene natuur met knotwilgen, veel wildbloemen en water. Genoeg te genieten op de eerste kilometers van deze wandeling. 

 

Daarna volgt landgoed Spijkerbosch.  Na een periode van verval rond de jaren '60 van de vorige eeuw, zijn de huidige eigenaren bezig om het landgoed weer tiptop in orde te brengen. De grachten zijn gebaggerd, de oprijlaan opnieuw ingeplant, de boomgaard en moestuin staan er weer prachtig bij. De naam Spijkerbosch is afgeleid van het woord spieker of spijker wat zijn herkomst heeft uit het Latijn. Hierin is "spicarium" een opslagplaats voor graan (=spica). Het Spijkerbosch is dus waarschijnlijk ontstaan als graanopslag; een klein stenen gebouwtje in het bos. In de loop der eeuwen werd het gebouwtje steeds verder uitgebouwd en verfraaid tot wat het nu is.

Vervolgens zetten we de wandeling voort in het IJssellandschap.: het ruim 370 hectare grote landgoed Lankhorst -Boxbergen . Dit karakteristieke Sallandse landgoed is gedeeltelijk eigendom van IJssellandschap (Boxbergen) en gedeeltelijk van het Burgerweeshuis en Kinderhuis te Deventer (Lankhorst).

Op dit landgoed zijn drie boerderijen in bedrijf. Het fraaie decor van het landgoed maakt dat er veel gewandeld en gefietst wordt. De bossen op het landgoed zijn indertijd aangelegd ten behoeve van de houtproductie, maar bieden nu ook volop ruimte aan een rijke fauna, zoals haas, vos, konijn en ree. Het bos bestaat voor de helft uit fijnspar en eik. In het water zijn veel kikkers te luid te horen.

Vervolgens wandelen we door het Hanzebos.  Dit is een ruig natuurlandschap met bosjes, weides en poelen. Door de naam klinkt het misschien oud, maar dat is het niet. Staatsbosbeheer is in 2002 gestart met de ontwikkeling van dit 'bos' op een stuk boerenland. Het doel is om een landschap te ontwikkelen zoals dat er moet hebben uitgezien in de Hanzetijd, aan het eind van de middeleeuwen. Het landschap is nog in ontwikkeling, maar het is nu al een genot om hier te wandelen.

Dan wandelen wij richting Landgoed de Haere om vervolgens hetzelfde stukk als etappe 4 terug te wanelen nnar Olst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.