13 Etappe 4 Deventer - Olst

Gepubliceerd op 9 april 2023 om 19:33

Zondag 9 april, 1e paasdag , de volgende etappe staat op het programma. Het is de eerste etappe  in 2023 die we wandelen langs de IJssel. De weersomstandigheden zijn goed: Wat zon, maar lekker wandelweer. En het water......hoge waterstanden. Dat is nog eens wat anders dan de tweede helft van 2022.

De eerste en tweede foto zijn dezelfde plek aan de IJssel, alleen vanaf een andere plek gefotografeerd.  De eerste foto is gemaakt eind augustus 2022. Een warme en vooral droge zomer is volop aanwezig in Nederland. Mensen zitten op de kade, rivieren zijn drooggevallen. De IJssel staat extreem laag. Geen water te zien op de foto. De tweede foto is van april 2023. De kade, en nog hoger, staat blank. Een wereld van verschil.

Het wordt een afwisselende wandeling met diverse hoogtepunten.

We starten in Deventer en wandelen over de IJsselkade met zicht op de  Deventer Uiterwaarden. De IJssel heeft hier de ruimte gekregen. Het is een ideale broedplaats voor vogels. Een mooi begin van deze wandeling.

Opvallend is het restant van de spoorbrug bij Deventer. Deze spoorbrug is gebouwd in 1886 en opgeblazen op 10 mei 1940. Op de achtergrond de nieuwe spoorbrug uit 1982.  Na een paar kilometer paseren wij de Jachthaven in Deventer. Vervolgens wandelen wij de Keizersrande in.

De Keizersrande is het volgende hoogtepunt van deze wandeling. Keizersrande is een gebied wat direct ten Noorden van Deventer ligt en in eigendom is van Stichting IJssellandschap. Dit gebied bestaat uit de landgoederen Oud Rande, Smets Rande en Nieuw Rande . Deze landgoederen zijn van oudsher nauw met elkaar verweven.

We komen langs het observatorium dat gemaakt is rondom de ruïne van een oud steenfabriekje. Het is een bijzondere verblijfplaats. Vanaf het  observatorium kun  je als wandelaar de weidse omgeving van de IJssel bekijken. Een prachtig gezicht: Vanuit de ruïne kijk je het weidse, nieuw aangelegde landschap in met veel flora en founa, waaronder de ooievaar. 

Op  landgoed Nieuw Rande staat hotel Gaia. Dit hotel is gevestigd in een unieke historische pand em ligt in een Engels landschapspark met bos en vijvers.

Dan wandelen we over het Randerpad. Het Randerpad is een pad  met verschillende gezichten: Door het bos en veld naar de IJsseldijk. Een weids landschap. 

Vervolgens passeren wij De Haere. De Haere is een havezate aan  de IJssel in de  gemeente Olst-Wijhe,. Het landgoed is 130 ha groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland. Op het landgoed bevindt zich een namaakruïne.

De natuur is prachtig en volop in ontwikkeling in deze tijd van het jaar.   In het water horen we de kikkers. Op wegen wordt gewaarschuwd voor overstekende padden. Vlinders vliegen rond en de vogels zijn luid te horen.

Dan wandelen we door een statige laan omringd met prachtige bomen richting Groot Hoenlo. Groot Hoenlo ligt vlakbij Boskamp en Olst. Het is een statig gebouw uit de 15e eeuw, met vleugels uit de 18e eeuw. In het verleden heeft Harry Mulisch ook op het kasteel gewoond. Hij noemt het kasteel in zijn boek De ontdekking van de hemel.

Dit deel van de IJssel maakt onderdeel uit van de IJssellinie. De  IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.