08 Naarden - Hilversum

Gepubliceerd op 22 augustus 2020 om 10:18

Op zaterdag 22 augustus wandelen we Etappe 8. Het is een wandeling in het Gooi. Een bewuste timing: Deze route wandelen wij over de Wester- en Zuiderheide. In deze tijd van het jaar bloeit de hei.

Het is ook de eerste etappe dat we moeten schuilen voor de regen. Het is een dag waarbij we in de overgang zitten van een lange en warme hittegolf naar koeler weer. Voor het wandelen is de temperatuur goed, zo'n 23 graden. Maar het voelt wat koeler door de wind. 

De etappe is slechts 14 KM.  De vorige etappes waren langer. Dit is ook wel een keer fijn. Het wordt een dag etappe.  's Morgens vertrekken en 's avonds weer thuis. De eerste keer dat we dit doen op het Trekvogelpad.  

We zetten de wandeling voort in het natuurgebied het Naardermeer.  We wandelen zo'n 2 KM langs de Karnemelksloot en door Keverdijkse polder, dan verlaten we het natuurgebied het Naardermeer.  Een bijzonder mooi natuurgebied. Zie met name de vorige etappe.

Dan komen we door het Spanderswoud. Dit bos is aangelegd als productiebos, maar inmiddels is het een 'natuurlijk' bos geworden.  Ons oog valt op een prachtige Reuzenzwam. De kleurintensiteit van deze Reuzenzwam is prachtig!

We gaan de Natuurbrug Zanderij Crailoo over. Deze natuurbrug  is met 800 m lengte en 50 m breedte het grootste ecoduct ter wereld. Het ligt in tussen Bussum en Hilversum.tussen. 

De brug verbindt het Spanderswoud en de Bussumerheid. Het bijzondere is dat de brug  niet alleen is aangelegd voor dieren, er lopen ook een fietspad en een ruiterpad overheen. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma 'Heel de Heuvelrug'. Dit heeft ten doel van de Utrechtse Heuvelrug van Rhenen bij de Nederrijn tot Naarden aan het Gooimeer weer een aaneengesloten gebied te maken.

In verschillende voorgaande etappes hebben we de Omroeptoren van Hilversum al op een afstand kunnen zien. Nu komen we er dichtbij. Voordat we de hei op gaan, passeren wij de Omroeptoren.

Na zo'n 8 KM komen we op de Westerheide. Het landschap wordt gevormd door Hei. De hei staat prachtig in de bloei. Ook loopt er wild los. Omdat zo'n knapperd op onze route lag, toch maar even een klein ommetje gemaakt. Op de Westerheide lopen we onze 150e KM van het Trekvogelpad. 

Na de Westerheide komen we op de Zuiderheide. Zowel op de Westerheide als op de Zuiderheide tref je grafheuvels aan. Deze grafheuvels zijn al zo'n 3.000 jaar oud. Je herkent ze aan de ronde heuvels. 

Naast de hei, tref je hier ook een mooi stuifzandgebied aan. Door overbegrazing (roofbouw) van de heide in het verleden is het onderliggende zand vrij komen te liggen. Door overwegend zuidwestenwinden is dit zand gaan verstuiven

Al met al een mooie route over de hei. Zeker nog een paar plekjes ontdek waar ik in de toekomst wil wandelen. Er moet ook iets over blijven voor de bucketlist.

Na afloop van de wandeling nog gezellig in Hilversum wezen eten. Op naar etappe 9.  Er zitten in de komende etappes een paar hoogtepunten. We gaan wandelen door de uitgestrekte bossen van Boswachterij De Vuursche (etappe 9) vervolgens wandelen we letterlijk over het voormalige vliegbasis Soesterberg om te eindigen bij de pyramide van Austerlitz (etappe 10).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.