3. Streetfood Walk Tour

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 16:13

Vietnamezen zijn trots op hun eten en het wordt op elke hoek van de straat (Streetfood) verkocht. Overal waar je kijkt zie je streetfood in Hanoi. Kraampjes op het trottoir langs de kant van de weg met vaak plastic krukjes en tafeltjes. Deze krukjes en tafeltjes hebben het formaat voor een kleuterklas.  Dus dat was behelpen voor ons. Elke straatkraam is gespecialiseerd in een bepaald gerecht en alles wordt vers gemaakt. Eten bij een van de kraampjes is vaak erg lekker en een geweldige lokale ervaring. En ook nog eens supergoedkoop.

We dwalen langs de kraampjes. Gelukkig hebben wij onze Tour Guide bij ons. Veel gerechten staan alleen in het Vietnamees beschreven. De eigenaren spreken nauwelijks Engels. We gaan verschillende kraampjes af en verschillende hapjes proeven als een soort van 'tapas'. 

Perpers en knoflook

Bún chả

De eerste stop is bij Bún chả số 1 Hàng Mành. De 1, omdat dit het eerste streetfood restaurant was die Bún chả serveerde in Hanoi. Het is een origineel gerecht uit Hanoi.  Bún chả is  gegrild varkensvlees in een vissaus met rijstnoedels en papaja. En daarbij sla en  kleine loempia's. Het was heerlijk. Toen we de foto's terugkeken van het vlees, zeiden we dat dit nooit onze eerste keuze zou zijn van een menukaart met foto's. Maar het vlees was heerlijk gekarameliseerd. Het was een krokante bite. Een succesvolle start van onze streetfood-ervaring.

Wandelend langs alle tentjes tref je ook mensen aan die vres fruit verkopen. Verse ananas uit Vietnam. Onze Tour Guide bestelt voos ons een stokje ananas. Heerlijk verfissend na toch wel een stevig begin van de Streetfood tour.

Het volgende gerecht kopen wij bij een kraampje: Bánh Tôm . Bánh Tôm  is een deegbroodje met een garnaal erop. Het wordt gefrituurd voordat wij het op kunnen eten. De garnaal zit er met schil en staart nog op. Gewoon opeten zegt de Tour Guide.

De verkoopster zit met haar kraampje en frituurpan voor haar huis. Een donkere lang gang leidt naar haar woning.....nou ja woning, ze wonen er met een aantal gezinnen. De ruimte is klein, weinig zonlicht en een gezamenlijk toilet.

Xôi Sticky Rice eten we bij het volgende restaurantje. Dit is plakrijst met in ons geval kip. We eten dit bij een echt specialiteiten restaurant. Het is er druk. Gelukkig hebben we plek op de kleine krukjes, dat dan wel weer.  

Vervolgens komen we aan bij Hidden Gem Café. De engelse naam doet recht aan de vertaling: Een verborgen juweeltje.

De eigenaar was een Tour Guide. Maar zag met lede ogen aan hoe het toerisme in Vietnam leidt tot een enorme groei van plastic afval. Tel daarbij op dat veel familie van hem is overleden aan kanker, omdat  industriële afval in hun dorp ernstige gevolgen had voor de rijstoogst en de daarmee ook de gezondheid. Dit was aanleiding om te stoppen als een Tour Guide, maar te gaan werken aan een beter milieu. In Hidden Gem cáfe is alles van tweede handsmateriaal gemaakt. Al het verzamelde afval heeft hij getransformeerd in lampen, banken, spiegels en zelfs aquaria. Het is werkelijk prachtig om te zien. 

Het dakterras waar wij zitten genieten wij van Egg Koffie. Deze koffie wordt gemaakt door eierdooiers met suiker en gecondenseerde melk te kloppen, vervolgens de koffie in de helft van de kop te extraheren, gevolgd door een vergelijkbare hoeveelheid "eierroom"  die wordt verwarmd  en geklopt.

Op straat genieten we nog van Bánh Mì bơ mật ong. Dit is een soort toast van honing . Dit wordt opgewarmd op iets dat lijkt op een BBQ. Het is warm als we het uitgereikt krijgen. Het is verpakt in een stuk papier, wat het wat minder smakelijk doet oogsten. De smaak is overigens goed.

De laatste dish die we eten, we zitten eigenlijk al propvol is Bánh cuốn. Bánh cuốn is gemaakt van een dun rijstvel gevuld met een mengsel van gekookt gekruid gemalen varkensvlees, gehakte paddestoel en afgemaakt met knapperige gefrituurde sjalotten. Bijgerechten voor dit gerecht bestaat uit chả lụa (Vietnamese varkensworst),

Bánh cuốn

 chả lụa (Vietnamese varkensworst)

Een heel avontuur langs tentjes die er niet altijd 'gezellig' uitzien. Vaak zelfs vervallen restaurantjes. Omstandigheden die niet door de Nederlandse controle heen zouden komen. Maar wel heerlijk Vietnamees eten. Voor de goede orde: Het eten is blijven liggen en wij hebben niet een dag op de WC hoeven te zitten. Wij hebben genoten! Een aanrader als je in Hanoi bent.

En de stokjes....die heb ik ook niet gebruikt. Veel te moeilijk.

Wandelend door Old Quarter in Hanoi zitten werkelijk over mensen te eten of zijn ze eten aan het bereiden / verkopen. Loempia's worden gemaakt op de straat waar scooters en auto's langs denderen. De groenten liggen open en blood op straat, 

Reactie plaatsen

Reacties

Stef
2 jaar geleden

Ziet er heerlijk uit.
Hebben jullie die eet-wandeling in één keer uitgevoerd?
😊