57. Kleef - Slot Moyland

Gepubliceerd op 6 augustus 2023 om 17:18

Zondag 22 september belooft een mooie dag te worden. De zon gaat schijnen, de temperaturen zijn goed. Bovendien is de weersverwachting zodanig, dat na zondag de herfst zijn intrede zal doen. Dus nog maar een wandeling maken, zonder regen. We gaan naar het slot Moyland. Als we Duitsland in rijden, zien we regelmatig bordjes met 'Schloss Moyland', maar we zijn er nog nooit geweest, we kennen het ook niet. Daarom in onze Rijnreis een verplichte stop.

De wandeling start in Kleef bij de Zwanenburcht. Hoe toepasselijk ook, we worden verwelkomt door prachtige zwanen. We wandelen langs Kermisdahl dat overgaat in Prinz-Moritzweg (Johan Maurits). Het vormt een onderdeel van het historisch Landschapspark van Johan Maurits van Nassau-Siegen. De Prinz-Moritz-Weg, die hier loopt, gaat aan de Papenberg over in de Voltaire Weg. Samen vormen ze een wandelroute van Kleef naar Schloss Moyland. 

De Prince-Moritz-Weg leidt van het Maurits graf langs de Kermisdahl naar de voet van de Schwanenburg (ca. 3,5 km), in de tegenovergestelde richting leidt de Voltaire-Weg naar Moyland Castle (ca. 6,5 km).

We steken de Kleverring over. Wel bijzonder. Dit is de weg die we meermaals rijden als we richting Limburg of Brabant gaan. Als je hier rijdt, heb je niet het besef dat hier een mooi wandelpad ligt. 

In 1678, een jaar voor zijn dood, liet prins Johan Maurits  een graftombe bouwen in de heuvels en dalen. In de stenen halve cirkel, die in 1929 werd hersteld, zijn replica's van Romeinse altaren en votiefstenen, evenals ommuurde vaten en gietijzeren vazen uit de 17e eeuw te zien. Johan Maurits werd hier begraven, maar enkele maanden later - volgens zijn testament - overgebracht naar Siegen, waar hij zijn laatste rustplaats vond in de familiecrypte in de benedenburcht. Het graf is bedoeld om de voormalige regent van de stad te herdenken.

Een kort, bergopwaarts bospad leidt van 'Moritzgrab' naar Papenberg, een uitkijkpunt dat een uniek uitzicht biedt over de Galleien naar het stadssilhouet van Kleef met de Schwanenburg en de kapittelkerk.

De Voltaire Weg dankt zijn naam aan de beroemde Franse filosoof Voltiaire.  Voltaire was te gast bij Slot Moyland  en dwaalde hier lange tijd rond. Het Voltaire-pad loopt over de overblijfselen van de ijs- en Romeinsetijd.  De loop van de Rijn veranderde het landschap door de eeuwen heen. Hoogtes en laaglanden zijn nog steeds waarneembaar.

Aan het eind van de Voltaire weg komt Schloss Mylond inzicht. Het is even zoeken naar de ingang. Via de Schlosskerk komen we bij de ingang. We komen op het goede moment, er is een kunstmarkt. 

 Het slot is voor het eerst genoemd in een document uit 1307. Na verbouwingen in de Mid­deleeuwen en de tijd van de Barok dateren het huidige slot en het tuincomplex van het eind van de 19de eeuw. De Keulse domarchitect Ernst Friedrich Zwirner heeft de buiten­kant van het slot vanaf 1854 in neogotische stijl gerenoveerd. Tot 1945 diende het als per­ma­nen­te residentie van de familie Von Steengracht en was het een populaire bestemming voor reizigers in het gebied van de Nederrijn. Na in de oorlog te zijn verwoest en in verval te zijn geraakt, bleef het gebouw decennialang een ruïne. De eerste restauraties zijn uitge­voerd in 1987. Na de oprichting van de Stichting Museum Schloss Moyland in 1990 werd het gebouw uiteindelijk herbouwd in neogotische stijl, de laatst bekende historische staat.  Dit historische kasteel is open voor het publiek als Museum Schloss Moyland, waar bezoekers de kans krijgen om de rijke geschiedenis en architectonische schoonheid te verkennen. Het museum Schloss Moyland is in mei 1997 geopend. 

Kleef Bedburg Hau Gpx
Geografische data – 834,8 KB 27 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.