56. Kleef

Gepubliceerd op 5 augustus 2023 om 17:17

De stad Kleef ligt op de helling van de Nederrijnse Heuvelrug, een stuwwal uit de ijstijd. Deze stuwwal begrenst het rivierterras van de Rijn. Het centrum van Kleef is heuvelachtig met een hooggelegen burcht. De Zwanenburcht is het symbool van het Land van Kleef. Het kasteel drukt zijn stempel op het silhouet van de stad, doordat het kasteel strategisch boven op een heuvel werd gebouwd.  Je ziet de Zwanenburcht als je met de auto via Emmerich / Kleef naar Limburg of Brabant rijden. We zien de Zwanenburg ook tijdens onze wandeling op 20 september. Eind van de middag vertrekken we voor een rondje Kleef, met mooi weer.

We starten bij de Zwanenburg.  De Zwanenburcht is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Kleve. Het is een imposant gebouw dat al sinds 300 voor Christus op deze plek staat, welliswaar niet meer in de oorspronkelijke vorm. Johan Maurits van Nassau Siegen (1604-1679), de bouwer van het Mauritshuis in Den Haag, heeft ook een stempel gedruk op burcht. Johan Maurits was stadhouder van Kleef en bracht veel veranderingen aan in Kleef. Hiervoor riep hij de hulp van de architecten Jacob van Campen en Pieter Post in. Hij liet de Zwanenburg verbouwen. De bogengalerijen in de twee binnenhoven stammen uit zijn tijd. De Zwanenburcht  is tegenwoordig de zetel van het kanton- en landsgerecht van Kleef. Alleen de kasteeltoren is vrij toegankelijk.

Vanaf het kasteel kan men genieten van een groots uitzicht over de laagvlakte waardoor de Rijn stroomt. Althans dat beschrijft het internet. Onze ervaring is anders. Misschien door de tijd van het jaar, alles staat in bloei, de bomen zitten vol bladeren, waardoor we geen grootst uitzicht hebben. Maar dat grootste uitzicht was wel de reden dat kunstenaars naar Kleef kwamen. De natuurlijke stuwwal waar Kleef zich op uitstrekte gaf een onbelemmerd uitzicht op de Rijn. Daarnaast was Kleef een kuuroord. Een plek waar kunstenaars zich thuisvoelen. De bekenste Nederlandse schilder die in Kleef woonde was Koekkoek (1803-1862). Hij schilderde veel Rijnlandschappen.  In Kleef staat Het B.C. Koekkoek Haus museum. Hier is het werk van een van de bekendste landschapsschilders van Nederland in de 19e eeuw te verkennen. Echter, het museum zit dicht in verband met een verbouwing.

De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar gebombardeerd. Vaak in combinatie met Nijmegen, dat soms voor Kleef werd aangezien.   Op 7 oktober 1944 werd Kasteel Zwanenburcht bij een Geallieerde luchtaanval zwaar beschadigd. Een vliegtuig schampte tegen de Zwanentoren en explodeerde. De door de burgers van Kleef gedragen vereniging "Bauhütte Schwanenburg" zorgde in de jaren 1948 tot 1953 voor een gedeeltelijke wederopbouw van het kasteel.

Nadat we de burcht van dichtbij bewonderd hebben (in plaats van een bezichtiging vanuit de verte in de auto) wandelen we langs de Kermisdahl. Dit  is een oude rivierarm van de Rijn aan de voet van de Zwanenburcht.  De rivier komt bij Griethausen (zie blog 59) met een sluis in de Oude Rijn (Griethauser Altrhein) uit.

De linkeroever van deze rivierarm aan de voet van de Nederrijnse Heuvelrug vormt een parkachtig wandel- en fietsgebied. Een wandeling hier aan de oude rivierarm is echt een aanrader!

Rondom Kleef ligt het Reichswald. Het Reichswald  is een glooiend bosgebied tussen Kranenburg, Kleef, Goch en Bedburg-Hau in Noordrijn-Westfalen langs de Nederlandse grens met als hoogste top de 95 meter hoge Rupenberg. Het heeft een totale oppervlakte van circa 5100 ha (dat gelijk staat aan ongeveer 680 voetbalvelden)  en is hiermee het grootste samenhangende natuurgebied in de Niederrhein. 

Bij Nederlanders staat het Reichswald bekend als saai, omdat je na het passeren van de Duitse grens bij Grafwegen een relatief eentonig naaldbos betreedt met kaarsrechte, brede paden, dat eindeloos lijkt te duren. Maar......je krijgt een prachtig uitzicht op de Kleefse Tuinen. Johan Maurits liet door Jacob van Campen enkele fraaie parken rond Kleef aanleggen met kanalen,  fonteinen en sculpturen. Ook werden  een aantal zichtassen aanleggen. Hierdoor wordt het oog van de bezoeker door de naar Italiaans voorbeeld aangelegde tuin geleid. Het is een terrastuin met een amfitheater. Er werden bijzondere bomen geplant uit  Brazilië. 

Uiteindelijk komen we weer aan in Kleve. De wandeling zit erop. Met als hoogtepunten de Burcht, Kermisdahl en Kleefse Tuinen.

Rondje Kleef Gpx
Geografische data – 835,4 KB 30 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.