67. IJsselkop

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 21:36

Begin september, een fantastisch wandeling bij Arnhem. Arnhem bezit de luxe van twee prachtige rivieren: De IJssel en De Rijn. Fantastisch om de vele punten van herkenning. Daar waar we met de auto vaak voorbij scheuren in een hoog tempo, wandelen we nu rustig in de zon. In de verte scheuren de auto's voorbij.  Wij genieten van het water, de natuur en de omgeving.

Ook prachtig is de IJsselkop, daar waar de IJssel geboren wordt en naar het noorden stroomt. En we zien het tweede regelwerk Hondsbroeksche Pleij. Duideijk verschil met het eerste regelwerk is het vele graffitie werk op dit regelwerk, waarschijnlijk omdat het dicht bij een grote stad ligt.

De wandeling is niet altijd even fraai. Zo wandelen we een aantal kilometers over een industrieterrein. Maar de herkenning van diverse punten overtreft dit minder mooie deel van de wandeling.

In de uiterwaarden bij Westevoort. De Westevoortse brug op de achtergrond

We starten in Westevoort. Als snel wandelen we over de kleine Pley met uitzicht op de IJssel. We komen langs het oorlogsmonument 'Oversteek naar de bijvrijding'.  Vanaf deze plek staken op 12 april 1945 Britse en Canadese troepen de IJssel over om Arnhem en West-Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing. Na een zwaar inleidend artillerievuur werd de aanval ingezet op de Duitse verdediging bij fort Westervoort en de AKU-fabriek in de Kleefse Waard. In kleine aanvalsboten staken troepen van de Engelse 49ste 'Polar Bear' Divisie de rivier over. Nadat ze een bruggenhoofd hadden gevormd, werden meer eenheden en materieel met amfibievoertuigen overgezet. Na 4 uur van zware gevechten gaf de vijand zich over. De weg naar Arnhem en Velp lag open. Direct werd begonnen met de aanleg van een pontonbrug.

Tijdens de gehele wandeling blijft de Andrej Sacharovbrug het centrale punt. De brug die Arnhem en Nijmegen aan elkaar verbind. Overal waar we lopen zien we deze brug. We zullen er ook nog over heen wandelen. Over deze brug zijn we al honderden keren overheen gereden. 

Andrej Sacharovbrug

Dan wandelen we naar de Hondsbroeksche Pleij. De Hondsbroeksche Pleij is een voormalige uiterwaard in de buurt van de Gelderse plaats Westervoort. Het gebied ligt op de plaats waar de IJssel aftakt van de Nederrijn. We zien de IJsselkop prachtig gelegen in het water. Aan de voorkant start de IJssel. Aan de achterzijde stroomt de Rijn. Van het Rijn water dat in Nederland binnenkomt, gaat 2/9 richting de Rijn en 1/9 richting de IJssel.

Ook treffen we hier het tweede regelwerk aan. Het doel van dit regelwerk was simpel: de verdeling van het water tussen de Nederrijn en de IJssel beter regelen op de plek waar de rivieren van elkaar aftakken.

IJsselkop, op de voorgrond de IJssel en op achtergrond de Rijn

Zicht op de Rijn

Via de Pleijdijk en de Schans wandelen we richting het Looveer. Hier pakken we de pond naar Huissen. Op de verre achtergrond zien we de verbrandingsoven in Duiven. Aan de overkant van de Rijn ligt Betoncentrale Nederrijn. Verder is de natuur mooi in de MIddelwaard. 

Met de pont over de Rijn

Dan wandelen we langs het Zwanenwater, waar gezwommen wordt, richting de Rijn. We klimmen een aantal keren over een hek met prikkeldraad. Dan wandelen we langs de Rijn en hebben we voor de tweede keer mooi zicht op de IJsselkop.

Dan wandelen we langs de Rijn naar de Sacharovbrug. Via deze brug passeren we de Rijn. Een mooie ervaring, auto's rijden in een hoog tempo voorbij. Wij normaal gesproken ook, maar hebben nu de rust om een blik op de Rijn en Arnhem te werpen.

De Rijn stroomt onder de Sacharovbrug, in de verte ligt Arnhem.

Dr Rijn vanaf de Sacharovbrug

Zicht op de Rijn vanaf de Rijnkade. Links de toegang tot de Nieuwe Haven. Rechts de Rijn stroom.

De John Frostbrug

Arnhem
Geografische data – 1,1 MB 38 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.