66. Omarmd door Rijnstrangen

Gepubliceerd op 26 augustus 2023 om 19:07

Vanuit het mooie en rustige Oud-Zevenaar wandelen we op 23 augustus over kilometerslange graspaden en zomerdijken  langs graslanden, akkers, door en langs bosjes   door de uiterwaarden van de Oude Rijn.  Het is heel warm.

We gaan op zoek naar de Oude Rijn en de Rijnstrangen. De oude rivierloop van de Rijn wordt ook wel een Rijnstrang genoemd.  Op twee punten zullen we de enkele meters brede Oude Rijn met een zelf te bedienen trekveer oversteken.

Onze wandeling begint bij de laat-Gotische Sint Martinuskerk uit begin 14e eeuw. Voor zo’n kleine gemeenschap als Oud Zevenaar is het een nogal grote kerk.  Het  gebedshuis stamt uit de tijd dat Oud Zevenaar nog een bedevaartsoord was. De pelgrims bezochten toen het beeldje van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. Er schijnen heel wat wonderen te zijn verricht bij dat beeldje. 

In het eerste deel van de wandeling trekken we door de Rosandse Polder. De Rosandse Polder leidt ons door velden en langs de Oude Rijnstrang en huist veel verschillende vogelsoorten, zoals Ooievaars en diverse rietvogels. Ook de Koekoek leeft in dit gebied.

Het gebied waar we door wandelen, was vroeger het stroomgebied van de Oude Rijn. Er was voeger veel verkeer via water vooral graan vanuit Engeland was belangrijk voor het Duitse Rijngebied. Om een indruk te krijgen: Er passeerden in 1306 te Oud-Zevenaar nog zo’n 2500 schepen. 

Door de jaren heen is deze oude rivierloop verland en zijn er vele moerassen met bijzondere flora en fauna ontstaan. De uit twee waterlopen bestaande dode rivierloop is in totaal 21,7 km lang. Het was tot het gereed komen van het Pannerdensch Kanaal in 1707 de hoofdroute die het Rijnwater volgde richting Noordzee.

De verbinding met de hoofdstroom van de Rijn bij Lobith werd in de jaren 1970 afgesloten. Het gebied ligt nu geheel binnendijks maar veelal laaggelegen land is zeer waterrijk en het kent onder meer rietmoerassen die vooral gevoed worden door kwelwater. De Oude Rijn ontvangt nog wel wat water van het grensriviertje de Die Wild dat ook een oude Rijnloop is.

Dan met het trekpontje de Oude Rijn oversteken.

Hierna bereiken we een dijk met daaraan een prachtig gerestaureerd oud gebouw. We zijn nu bij Gemaal Oude Rijn. Eind 19e eeuw werd dit gemaal gebouwd om de Drie Dorpen Polder te ontwateren. Het stoomgemaal kon ruim 100.000 liter water per minuut in de Oude Rijn malen. In de jaren 1920 werden de pompen vervangen door elektrisch aangedreven pompen. Deze deden tot 1970 dienst waarna het gemaal in verval raakte. Vanwege de cultuurhistorische waarde echter werd Gemaal Oude Rijn prachtig gerestaureerd maar niet meer in gebruik genomen

Dan weer met een pontje de Oude Rijn oversteken.

Dan komen we bij de  Zuidstreng. De Zuidstreng is nu nog een gebied met veel open moeras en rietlanden. Het is een  fraai natuurgebied met veel water. Het Rijnstrangengebied heeft een grote cultuur- en natuurhistorische waarde. In het gebied liggen nog diverse "pollen", woonterpen.  Als ook rabatten, verhoogde walletjes waarop men bomen voor de houtopbrengst plantte.

In de verte kunnen we de Eltenberg zien. Eigenlijk is de Eltenberg nooit weggeweest met alle Rijn wandelingen in deze omgeving. Tijdens het wandelen zien we veel kleine springende kikkers. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.