Op 11 augustus sluiten we de wandeling langs de IJssel af. En hoe....het punt waar de IJssel het IJsselmeer instroomt (via het Ketelmeer) is niet (goed) te zien met een wandeling. Dan maar met een boottocht. En wat voor boottocht.....een prachtig schip, niet te groot, we zitten helemaal voorop de boot, de zon schijnt, heerlijke warme temperatuur en onder het genot van een Rose genieten we van de werkelijk prachtige natuur. En natuurlijk zien we laatste meters van de IJssel. We zien voor het eerst Rijnwater verdwijnen in de (voormalige Zuider)zee. En als klap op de vuurpijl, zien we een Zeearend. Mooier afsluiten kan niet!
We maken een boottocht stroomafwaarts. Vanuit Kampen zakken we rustig de IJssel af en passeren we het Kampereiland. We varen door richting het Kattendiep, in de volksmond ook wel het Kattegat genoemd. Dit is een natuurgebied van vele eilanden met talloze bloeiende waterplanten en overal watervogels. Via het Kattendiep komen we op het Ketelmeer. Met zicht op Schokkerhaven sturen we tussen de eilanden van het IJsseloog door. Oorspronkelijk een slibdepot, nu een prachtig natuurgebied. Via het Keteldiep varen we stroomopwaarts de IJssel op. Kampen komt in zicht.
Aan de kade van de IJssel in Kampen liggen oude zeilschepen. Zeilschepen van de bruine vloot. De term “bruine vloot” verwijst naar een verzameling historische zeilschepen, zoals klippers, tjalken en aken. Deze schepen zijn traditioneel gebouwd en hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Gouden Eeuw.
We varen de IJssel stroomafwaarts. We passeren Het Kampereiland. Dit is een eiland gelegen in de monding van de IJssel bij Kampen. Het Kampereiland is agrarisch in gebruik (melkveehouderijen). Op het eiland wonen ongeveer 500 mensen. Er is een buurtschap met een kerk en een basisschool. Er is een camping en er zijn enkele recreatieve havens. Het Typerend voor het eiland is dat de oudere boerderijen op terpen zijn gebouwd. Dit was noodzakelijk omdat het eiland vóór de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 bij een hoge waterstand regelmatig overstroomde.
Dan varen we onder de Eilandbrug. Over de Eilandbrug gaat de N50. Als compensatie voor de aanleg van de EIlandbrug is het natuurgebied Kattendiep ontstaan.
Het einde van de IJssel is in zicht.....hoewel....Over het natuurlijke einde van de IJssel is er soms verschil van mening. Is dat het Keteldiep, het Ketelmeer of het Kattendiep? Ik hou het Keteldiep aan.
Markant punt van onze reis....twee uitmondingen van de Nederlandse rivier de IJssel in het Ketelmeer. De zuidelijke linker zijarm is het Keteldiep. Het Kattendiep is de noordelijke rechter zijarm. De IJssel gaat hierover in het Katteldiep om via het Ketelmeer in het IJsselmeer te stromen.
Het Rijnwater heeft hier bij deze uitmonding het eindpunt bereikt. Wij varen rechts het kattediep in.
Wat we dan zien is werkelijk een schitterende oase van natuur. In dit watergebiede heeft Rijkswaterstaat vijf kunstmatige eilanden aangelegd om zo het leefgebied van vissen, vogels en waterdiertjes uit te breiden en te verbeteren. De eilandengroep bestaat uit eilanden en ondiepe zones met rietplaggen. Rijkswaterstaat, De vijf eilanden heten: Ramspolplaat, Schokkerplaat, Kamperplaat, Ketelplaat en de Kattenplaat.
We hebben het geluk om de Zeearend te zien vliegen. Helaas niet kunnen vastleggen op de foto.
In het Ketelmeer bevindt zich het IJsseloog. Dit is een waterbouwkundig werk, waarin verontreinigd slib kan worden geborgen. Slibdepot IJsseloog: het meest vieze plekje van Nederland. Maar het is er prachtig. In onderstaande foto varen we tussen de eilanden van het IJsseloog door.
De IJsseloog is een kunstmatig ringvormig eiland in het Ketelmeer dat aangelegd is voor de opslag van verontreinigd slib. Het ligt aan de monding van de IJssel. Daarnaast is "oog" een oud-Nederlands woord voor eiland, zoals bijvoorbeeld in Schiermonnikoog en Lauwersoog.
In de jaren tot 1990 is zwaar verontreinigd slib aangevoerd door de Rijn en IJssel en als bezinksel terechtgekomen op de bodem van het Ketelmeer. Dit slib bevatte giftige stoffen en metalen,afkomstig van afvallozingen door fabrieken in Nederland en Duitsland. Sinds de jaren 1990 is de waterkwaliteit van de IJssel sterk verbeterd. Hoewel het verontreinigde slib niet direct tot problemen leidde omdat de bodem bij de zandstranden en zwemplekken niet vervuild was, wilde Rijkswaterstaat voorkomen dat de verontreiniging zich verder verspreidde richting het IJsselmeer. Bovendien belemmerde het aanwezige verontreinigde slib verdere ontwikkeling van het gebied voor recreatie en natuur. Omdat het niet haalbaar was om het zwaar verontreinigde slib te saneren, is besloten om het slib permanent op te slaan in een speciaal daarvoor ontworpen depot. De plaats midden in het meer is gekozen om problemen met landbouw en omwonenden te voorkomen.
Inmiddels heeft het IJsseloog ook een recreatie- en natuurontwikkelingsfunctie.
Na het verlaten van de IJsseloog varen we stroomopwaarts naar Kampen. We komen dat op dit iconische punt terecht. De middelste geul is het Keteldiep. De rechter geul is het Vossemeer. Het Vossemeer maakt het mede mogelijk om langs het Flevoland te varen. De linkergeul het Kattendiep. Juist, de vaarroute op de heenweg van deze boottocht.
Wederom schitterende natuur waar we langs varen.
Na terugkomst van deze boottocht nog even lekker door Kampen gedwaald. Wat een mooie Hanzestad. Prachtige oude gebouwen.
Kampen was vanaf de 12e eeuw een belangrijke handelsstad. De oorzaak hiervan was simpel. Kampen had een open verbinding met zee. Dat levert veel handel op. Aan de IJsselkade nam de bedrijvigheid toe. In die tijd overvleugelde Kampen zelfs Amsterdam.
Hoe dan ook, een leuke stad, waar je ook nog lekker kunt eten. Onze favoriet: Madame Som Tam. Een heerlijk Thais restaurant.
Van afstand zien we de Kamper Koe al hangen. Wat zo leuk is, toen we hier in onze tienerjaren waren, hing de koe er ook. Memories! Wat is het verhaal achter deze Kamper Koe? Er groeide eens gras op de Nieuwe kerktoren in Kampen. Men wilde dat gras verwijderen, en hees daarom een koe in de toren, met een touw. Echter, halverwege legde het beest al het loodje. Zijn tong bungelde uit de mond van het dode dier, waarop de Kampenaren riepen: "kijk, hij is al bijna bij het gras en heeft er al zin in, want zijn tong hangt al uit zijn mond bij het zien van al dat lekkers!"
Wij komen langs de Broederpoort. De Broederpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van Kampen. Deze poort bevindt zich aan de parkzijde aan het eind van de Broederweg. Oorspronkelijk geen stadsmuur, maar een aarden wal. In 1465 werd de Broederpoort naar de huidige plek verplaatst. Voorheen stond deze bij de stadsgracht de Burgel, maar werd door uitbreiding van de stad verplaatst.
Verder een paar foto's van mooie steegjes.
Reactie plaatsen
Reacties