20. Dagwandeling Zwolle - Hattem

Gepubliceerd op 28 juli 2024 om 21:49

Zondag 29 augustus 2024 wandelen we de laatste etappe van het Hanzestedenpad. Het is zonnig en warm weer, hoewel er toch de nodige wolken aanwezig zijn. Laten we het erop houden dat 'we in de wolken wandelen'. We starten bij het station in Zwolle.

We komen al snel op het het Voerman Struinpad. De uiterwaarden van Schelle en Oldeneel zijn in 2015 flink op de schop genomen in het kader van Ruimte voor de Rivier. Er is een nevengeul aangelegd en alle landbouw heeft plaatsgemaakt voor riviernatuur. Het wandelpad is genoemd naar Jan Voerman die het landschap hier veelvuldig heeft vastgelegd met zijn penseel.  Het Voerman Struinpad leidt ons vanaf de Zwolse kant van de IJssel langs een mooi rivier landschap.  We dwalen van het pad af richting de neven geul. Op dit deel van de wandeling zien we de glinstering van de rivier, doemt het het kerktorentje en de poort van Hattem op en daarboven zien we de rijke variatie aan luchten die kenmerkend is voor het IJssel-landschap.  

We verlaten het Voerman Struinpad om de De kortste weg van Zwolle naar Hattem te nemen. En dat is dwars over de IJssel, met een pontje welteverstaan. Met ’t Kleine Veer maken we  de oversteek  van de ene naar de andere Hanzestad.

Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand. Als Hanzestad floreerde Hattem in de Middeleeuwen. Dat is nog te zien aan de fraaie koopmanshuizen die in de oude binnenstad staan. Het was in die tijd belangrijk je handel en jezelf goed te beschermen. Daar zorgden hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten voor. Dat Hattem vroeger een echte vestingstad was, is nog op veel locaties te zien. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de veertiende-eeuwse Dijkpoort.

Nadat we Hattem verlaten, wandelen we de natuur in bij Landgoed Molecaten. Dit is een  historisch landgoed met diverse rijksmonumenten en een lange geschiedenis. Het Landgoed Molecaten staat bekend om de prachtige gebouwen, bossen en het unieke sprengenstelsel. De sprengen zorgen voor de aandrijving van één van de best bewaarde watermolens van Nederland. Hier heeft het landgoed haar naam aan te danken, Molecaten betekent namelijk ‘boerderij bij de molen’.

 

Het laatste stukje van de wandeling brengt ons weer richting Zwolle. Voordat we de brug oversteken, wandelen we nog langs wat mooie plekjes. Een prachtige oude brandweer wagen uit Frankrijk valt op. Maar ook kunstwerk begeleid ons in de laatste kilometers naar de Hanzeboog. De Hanzeboog is een gecombineerde spoorbrug en fietsbrug bij Zwolle over de rivier de IJssel. De Hanzeboog is gekomen om de oude spoorbrug te vervangen. Die kwam uit 1864. Schepen botsten vaak tegen de pijlers van de oude brug op, of schippers vergaten dat de kajuit te hoog was om onder het vaste brugdeel door te varen. Hierdoor ontstonden er ook vaak problemen op het spoor. De Hanzeboog heeft geen pijlers en is zo hoog gebouwd dat grote schepen hier goed onderdoor kunnen varen. Hoe dan ook, het geeft ons het gevoel of we over de rode loper de laatste kilometers van het Hanzepad wandelen.

De laatste kilometer lopen we in Zwolle door het Engelse Werk. Deze zwanen laten zich mooi fotograferen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.