2. Burchtwijk

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 21:55

Op de laatste dag van mei 2024 landen we in Boedapest. Drie keer is scheepsrecht. Na twee mislukte pogingen om naar Boedapest te komen, lukt het nu wel.  ’s Morgens vroeg vertrokken vanaf vliegveld Eindhoven, geeft ons de mogelijkheid om in de middag de Burchtwijk te ontdekken.

Het weer zit niet mee in het begin van de wandeling. Regen, mortregen, gelukkig houdt het op. Na een nat begin, toch nog een droge middag.

Over de prachtige Kettingbrug lopen we Buda in. De Kettingbrug in Boedapest is – net als het vissersbastion en het Hongaarse parlementsgebouw – een zeer karakteristiek bouwwerk. Het is echt een symbool van de stad en bovendien was het de eerste verbindingsbrug tussen Buda en Pest.
Voordat deze brug in 1849 werd geopend, maakte de inwoners gebruik van een pontonbrug. In de winter kon men van deze pontonbrug geen gebruik maken. In de winter moesten de inwoners van Boedapest over het ijs lopen naar de andere zijde van de stad. Dit was een probleem als het begon te dooien.
De brug is in de WOII opgeblazen door de Duitsers. In 1949 is de Kettingbrug weer hersteld.

 

De kettingbrug gezien vanaf de Boeda over. Op de achtergrond (rechts) de Sint-Stefanusbasiliek

Al voordat we de brug op wandelen zien we de Burcht van Boedapest. Het burchtpaleis tekent zich mooi af tegen de horizon van Boeda als je vanuit de Pestoever de Donau over kijkt. Het Koninklijk paleis in Boedapest was ooit het huis van de Hongaarse koningen. Tegenwoordig huist er in het Burchtpaleis de Hongaarse Nationale Galerie, de nationale Széchényi bibliotheek en het historisch museum van Boedapest. De Burcht beklimmen we met de trappen. Daarbij krijgen we een prachtig zicht op Boeda en de Kettingbrug.

Het karakteristieke gebouw met een façade van meer dan 300 meter en de zeer opvallende hoge koepel, is van overal in Boedapest te zien

Matthiasfontein toont de legende van de koning en zijn geliefde Ilonka

De kettingbrug gezien vanaf de Burcht van Boedapest, met op de achtergrond Het Parlement van Boedapest

Door Pest wandelen we richting het Vissersbastion. Bij Gelateria No. 7 genieten we vanhet heerlijk Italiaans ijs. Het is een ideale plek om even bij te komen van de eerste kilometers van deze wandeling. Vanaf deze plek kunnen we de Matthiaskerk al bezichtigen.

In de verte ligt het Vissersbastion en de Matthiaskerk

Dan lopen we door naar een hele mooie plek in de stad: Een middeleeuwsplein waar de Matthiaskerk en het Vissersbastion zich bevinden. In de Matthiaskerk werden bovendien niemand minder dan de Habsburgse Franz Josef en zijn vrouw Elizabeth (ook wel bekend al Sisi) gekroond. Dan door naar het Visserbastion. De torens van het Vissersbastion staan symbool voor de zeven Magyaarse stammen waaruit het huidige Hongarije is ontstaan. Vroeger werd vis verkocht op het pein, vandaar de naarm Vissersbastion. Vanaf hier ook weer een prachtig zicht op Boeda. En nog mooier….met een drankje op het terras bij Halaszbasya Etterem hebben we mooi zicht op het Parlementsgebouw van Boedapest. Natuurlijk gaan we na het verlaten van het terras nog even wandelen naar het viewpoint aan de Anglo Rotta rkp. waar we lijnrecht tegenover het Parlementsgebouw staan, alleen de Donau scheidt ons.

 

Dan langs de Donau richting de Elisabethbrug. Eerst willen we naar Ivócsarnok. Dit is een pomphuis. Hier stroomt water uit natuurlijke warmtebronnen. Veel locals gaan hier naar toe om water te halen. Helaas voor ons, Ivócsarnok is gesloten als wij er zijn.
Dan door naar het Gellértmonument.  Het Gellértmonument is gebouwd bij zo’n bron. Volgens de legende is bisschopo Gellért hier in de 11e eeuw van een rots gegooid door de oorspronkelijke bewoners van Hongarije. Het beed toont Gellért met aan zijn voeten een van de Magyaren die wel christen was geworden.

De wandeling sluiten we af met een diner bij Lánchíd Sörözö. Dit is een sfeervol café met op de menukaart Hongaarse gerechten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.