Etappe 1: Het Groene Strand

Gepubliceerd op 22 mei 2021 om 19:00

Een prachtige wandeling!!! Door de combinatie van de prachtige natuur en het onstuimige weer maakte van deze eerste etappe een mooi feestje. Het weer? Wind, donkere wolken en dreigende regen buien. Het resultaat: Wandelen in alle rust genietend van alles om ons heen. Een prachtige strandwandeling naar Finnegatspad.

 

De wandeling start bij de vuurtoren. Al snel wandelen wij het  Hollumerbos in. Genieten van de prachtige slinger- en struinpaden.   Dan wandelen we al snel richting zee.  Kuierend door de duinen bereiken wij een hoge duinkam. Klimmend over de hoge duinkam zien wij de zee.  Een mooi uitzicht. Eenmaal over de duinkam wandelen wij langs het strand. Heerlijk, de wind, het geluid van de zee.  

De meeuwen en de scholekster volgen ons op dit deel van de wandeling. 

 

Daarna wandelen wij door de  Hollumerduinen. De Hollumerduinen behoren tot een uitgestrekt eeuwenoud duinlandschap dat als een grote duinboog veiligheid en beschutting gaf voor de dorpen Hollum en Ballum en de omringende landbouwgrond. Aan de noordwestzijde van deze duinboog ontstonden van tijd tot tijd brede strandvlaktes. Stuifdijken en  “waterstaatspaden” geven dit gebied een geheel eigen karakter. 

Dan wandelen wij het strond op: Het Groene Strand. De noordwesthoek van Ameland is geen dag gelijk. Rond 1986 is hier de zandplaat Bornrif vastgegroeid aan de noordwesthoek van het eiland. Deze uitgestrekte strandvlakte verandert voortdurend van vorm en omvang. Na 1995 is dit gebied dat nog regelmatig door zee overspoeld wordt gedeeltelijk begroeid geraakt, een groen strand dus.

Het is hier werkelijk prachtig. Misschien wel het mooiste gebied van Ameland?

 

Dan wandelen we naar de Lange Duinen Noord. Een heel bijzonder gebied. Dat net als het vorige gebied (Groene Duinen) uniek is.  Na de aanleg van een stuifdijk aan de noordzijde is deze uitgestrekte vallei opgevuld met zoet water en is er een ca. 60 ha. groot rietmoeras ontstaan, met open water, uitgestrekte rietvelden met daartussen lage duintjes en moerasbos. In dit gebied broeden ca. 60 verschillende vogelsoorten, waaronder bijzondere soorten als roerdomp en bruine kiekendief. 

We dalen via het Finnegatspad omringd met bomen richting het moeras. Over een vlonderpad door het rietland wandelen wij door dit mooie gebied.

Dan wandelen wij richting de waddenzee. We steken het eiland over in ca. 6 KM. We wandelen over de Jan Roeperheide .Dit s een natte heidegebied . Dit was eens een oud stuk strand dat door duinvorming is veranderd in een primaire duinvallei met kreekresten. Nu biedt het ruimte aan een mooie natte heide waar cranberry (grote veenbes) en in de nazomer klokjesgentiaan te vinden zijn. Er lopen schuwe Soayschapen die de vergrassing (duinriet, pijpenstrootje) moeten tegengaan en ook de struikheide kort houden. In de verte ligt Hollum. 

Dan komen wij aan bij de dijk. De Waddenzee ligt achter deze dijk.  De feugelpôlle, Amelands voor vogel kwelder, op de westerkwelder bij Hollum op Ameland is dit een bijzonder stukje natuur.  Het is een hoogwatervluchtplaats voor duizenden vogels en een broedgebied voor meeuwen, sterns en visdieven. Op het gebiedje huizen in de broedperiode duizenden kokmeeuwen, duizenden sterns en honderden noordse sterns. Het bevat de op één na grootste kolonie grote sterns van West-Europa. Het is een uniek gebied dat voor vogelliefhebbers vanaf de dijk en het fietspad langs de dijk van heel dichtbij te bekijken valt. Dit gebied wordt ook wel de Vrijheidsplaat genoemd.

Wij zien twee prachtige lepelaars als wij langs de dijk wandelen.

Dan wandelen wij door naar Hollum. Een karakteristieke dorpje . Oude huisjes. Klein maar fijn. 

Afstand: 19KM.

Etappe 1 Ameland
Geografische data – 2,8 MB 278 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.