It Amelân

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 22:53

It Amelân, Fries voor Ameland.  In Ameland wordt Amelands  gesproken. Het is een dialect met een overwegend Nederlandse (Hollandse) woordenschat en een grotendeels Friese grammatica. Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Tot ver in de 19de eeuw was Ameland onbeschermd tegen de zee. Er waren wel enkele kleine dijken die de landbouwgronden beschermden, maar die hielden bij grote stormen geen stand. Het eiland verloor daardoor grote delen van zijn oorspronkelijke oppervlak. Complete dorpen als Sier, Oerd en Swartwoude gingen door zandverstuivingen en stormvloeden verloren.  Het eiland bestond uit drie kleinere eilanden, die zelf hoofdzakelijk bestonden uit duincomplexen. Door landaanwinning, het maken van diverse dijken tussen de drie kleinere eilanden ontstond Ameland.

Vier dorpjes met een beschermd dorpsgezicht, 27 kilometer stralend wit strand, 2 internationaal bekende natuurgebieden, bossen en zandduinen, moeras en heide, talloze plantensoorten, strand en een indrukwekkende hoeveelheid meeuwen en sternen: dit alles vind je op Ameland. En de de natuur op Ameland is prachtig.   Ameland is bij uitstek geschikt voor de wandelende natuurliefhebbers. Hier kun je heerlijk ontspannen. Eind mei 2021 verblijven wij een weekje op Ameland. Het weer in de lente: Koud, regen(achtig) en veel wind. Het is het koudste voorjaar sinds 2013.

 

Op de bucketlist staan een aantal wandelingen. Wandelend over Ameland ben je omringd door de zee. De Noordzee en de Waddenzee (Unesco werelderfgoed). Overal waar je wandelt, zie je de zee. Je wandelt door het uitgestrekte landschap van zee naar zee. Dit komt door de smalle strook land tussen Noordzee en Waddenzee. Het is heerlijk zoveel ruimte en rust. En verder: De vele vogelgeluiden, het ruisen van de zee en de wind door het helmgras. Als de Waddenzee droogvalt word je overvallen door  de oneindigheid. De zee geeft haar schatten prijs. Totdat het weer vloed wordt. Het is prachtig wandelen op Ameland!

 

In de eerste etappe wordt het Groene strand bezocht. Een natuurgebied in het uiterste westelijke puntje van Ameland. Hier wordt de natuur vrij gelaten. Het water heeft vrij spel. Geen dijken. Ook wordt er gewandeld over het finnegatspad. Je wandelt vanuit de Noordzee naar de Waddenzee. De wandeling eindigt in Hollum.

De tweede etappe brengt ons naar Het Oerd en De Horn. Een internationaal bekend natuurgebied. Het gebied is beschreven in National Geogrphic. het gele kader dat bekend is van National Geographic staat te pronken in het gebied.  En als punt op de I, kom je langs het werelderfgoed de Waddenzee. 

De eerste twee etappes leiden je langs de mooiste natuurplekjes van Ameland. Twee must do wandelingen als je op het eiland bent. In deze gebieden geen terrasjes, geen ijsco tent, maar hier word je één met de natuur!

Etappe drie gaat over het mooiste Westerstrand. Dit strand behoort op Ameland tot een van de mooiste stranden om te zonnen. Deze wandeling leid je ook langs het monument van de verdronken paarden.

Het kleine dorpje Ballum is het startpunt van de vierde etappe. Door de Hollumse duinen ga je naar de Lange Duinen. Ongeveer de helft van deze etappe gaat over de binneduinen van Ameland. Ameland heeft het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden.  Er is een groot  variatie aan landschappen, continu een weids uitzicht en verschillende soorten dieren die door de duinen lopen. 

In de vijfde etappe wandelen we door de dorpjes Nes en Buren. Ook wordt zowel de Waddenzee als de Noordzee aangedaan.

Totaal afstand van de vijf etappes: 85 KM.

 

Het symbool van de Waddenzee is de zeehond. Met een boot zijn we naar Robbeneiland geweest. Dit is een zandbank tussen Ameland en Terschelling. Wat een prachtige beesten. Zie: https://www.travelandhike.nl/wild-life-indeling-niet-zichtbaar/2021-zeehond

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.