2024 Cabo Verde

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 19:29

Kaapverdië  is een land bestaande uit een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Wij gaan naar het eiland Sal. Een eiland omringd door het diepblauwe water van de Atlantische Oceaan. Op Sal draait het om zon, zee en strand. Het 8 kilometer lange zandstrand is dan ook the place to be. 

Het eiland is niet groot. Met een dagtrip heb je al heel veel gezien van het eiland. Maar het eiland biedt wel een paar mooie hoogtepunten.

In ieder geval het eiland van No Stress.........en wist je dat de meeste Kaapverdianen in het buiteland leven . Alleen al in Amerika wonen meer dan 350.000 Kaapverdianen. In Nederland zijn dit er ruim ruim 30.000, voornamelijk wonend in Rotterdam of omgeving.

Tijd om te vertrekken.......

Waar zal hier om gelachten worden?

Onderweg naar Sal

Het eiland Sal

Wuivende Palmbomen op ons resort

Na een vlucht van dik negen uur zijn we er. We moesten via Dakar vliegen met een tussenstop. Eerst een drankje.

Dune of Sal, het prachtige strand gelegen bij ons resort. Hoge golven, ruige zee.  In bepaalde periodes leggen schildpadden hier hun eieren op dit strand. Verder mooie planten die tegen zeezout kunnen.

Wij genieten van de zon, zee en strand. Vooral ook bij zonsondergang.

Bij Salinas de Santa Maria tref je zoutvijvers in de woestijn aan.  Hier wordt zout gewonnen, dat o.a. naar Nederland gaat als strooizout. Vroeger was zout een belangrijke inkomstenbron voor Kaapverdie. Met de komst van de koelkasten zakte de prijs van zout enorm.

Mannen zijn op het veld aan het werk. Je kunt zoutkristallen meenemen als souvenier.

Sal is de ideale plek om te kitesurfen. Hier waait bijna altijd een constante wind en door het heerlijk zonnige klimaat  zijn de omstandigheden perfect. Sal is the place to be voor kitesurfers! Sal is de thuishaven van kitesurf wereldkampioenen   Mitu Monteiro. Veel (oud)-kampioenen hebben hier een eigen kitesurfschool geopend, dus je kunt op Kaapverdië echt kitesurfles krijgen van een pro, 

Op Baia da Murdeira heb je zicht op Monte Leão. Deze berg ook wel de leeuwenberg wordt genoemd. Maar je moet voldoende drank op hebben om er een leeuw in te zien. .Mooi uitzicht trouwens vanaf dit punt, met een ruige zee.  Op het strand worden door lokale verkopers geprobeerd om spullen te verkopen. Het is ook de omgeving waar de wat rijkere Kaapverdianen een huis hebben. 

Dan komen we in Espargos. Espargos is de hoofdplaats van het eiland Sal in Kaapverdië. De stad dankt zijn naam aan de wilde asperge die op het eiland groeit. De stad ligt centraal op het eiland en pal ten noorden van de enige luchthaven. Aangezien alle wegen hier samenkomen is het ook het economische centrum van het eiland.

In Espargos rijden we door een krottenwijk. Het goede nieuws is dat de krottenwijken worden afgebroken en dat mensen in sociale woningen kunnen gaan wonen.

Als we door rijden naar het noorden komen we door een Vulkanisch berg landschap dat door de jaren heen is afgevlakt. Nu is het een woestijnachtige  omgeving met een droog binnenland, kale maanlandschappen en weinig vegetatie.

We zijn getuigen van een prachtige Fata morgana.

Krottenwijk

Enige vegetatie die we nog tegen kwamen

Maanlandschap

De Blue Eye Cave is een populaire zwemlagune omringd door rotswanden en een grot met een unieke blauwe kleur. Het Blauwe Oog is een grote opening in een grot waar je, als het zonlicht op het juiste punt schijnt, een prachtig “blauw oog” kunt zien. Zeewater komt de grot binnen via een natuurlijke tunnel. Het Blauwe Oog is het blauwe water dat oplicht door de zon. 

In enkelen minuten was de baai gevuld met water door hoge golven

De Havenstad Palmeira is een bezienswaardigheid op zich. Niet alleen omdat het hier een komen en gaan is van zeilboten en ferry’s, maar ook door het leven op straat. Kinderen die langs de waterkant dartelen, locals die goederen proberen te verkopen  en vissers die de vangst van de dag fileren: je kijkt je ogen uit.

Het is ook de plaats waar na de tweede wereldoorlog  veel Kaapverdianen vertrokken  naar de havens van Rotterdam. Daar gingen de meeste nieuwkomers aan de slag als zeemannen.

Waterfontein voor de armste mensen

De citroenhaaien kun je bekijken van dichtbij in Shark Bay. Een begeleider loopt met je mee het water in tot het punt waar deze jonge haaien zwemmen. Ze zwemmen langs en door je benen. Op grote afstand de grotere exemplaren. 

Aan de oostkust van Sal liggen de zoutmijnen van Pedra de Lume. In een maanachtige krater van een oude vulkaan verandert zeewater in zout. Salinas Pedra de Lume is een populaire bestemming op Sal.

De krater – waar de zoutpannen zich bevinden – heeft een straal van maar liefst 900 meter. De krater is een oude uitgedoofde vulkaan. Het hoogste punt van de krater (de rand) ligt 39 meter boven zeeniveau, terwijl het laagste punt ver onder zeeniveau ligt. De voet van de krater is dan ook het laagste punt van de Kaapverdische eilanden . Het zoutmeer is op natuurlijke wijze in de krater ontstaan ​​door infiltratie van water uit de nabijgelegen oceaan. Het zoutmeer is opgedeeld in zoutpannen (bekkens), zodat de zon het water gemakkelijk kan verdampen. Uiteindelijk blijft het natuurproduct zout over. Door de natuurlijke omstandigheden is het water 27 keer (!) zouter dan zeewater. Als je gaat zwemmen, blijf je automatisch drijven. Een unieke ervaring!


Via het prachtige Praia de Santa Maria kun je wandelen naar de Pier van Santa Maria. Praia de Santa Maria is een strand aan de zuidkust van het eiland Sal, Kaapverdië. Het strekt zich uit van het stadscentrum van Santa Maria in het oosten tot de Ponta do Sinó in het zuidwesten. Het is ongeveer 2 km lang. Samen met Praia da Ponta Preta is het het populairste strand van de stad en het eiland.

De Pier van Santa Maria is het gezellig druk. In de ochtend komen de vissers de vangst van de dag verkopen en schoonmaken. Leuk om mee te maken. Mooi uitzicht met de gekleurde bootjes.

Brothers in arms....

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.