De Zeehond (Nederlands Waddenzee)

2021 Ameland

Zeehonden zijn het symbool van de Waddenzee (Unesco Werelderfgoed) . In de Nederlandse Waddenzee komen (veel)  zeehonden voor.  De met laag water droog vallende zandbanken zijn de ideale plek voor deze beesten.  De ruimte, de relatieve rust en het schone water hebben een positieve invloed op het feit dat de zeehonden hier leven. 

Voor de kust leven vrij grote populaties. De meeste zeehonden leven in de buurt van Terschelling, op de diverse zandplaten. Wij hebben een zandplaat bezocht tussen Ameland en Terschelling. Wij mochten hier een glimp opvangen van de zeehond in zijn natuurlijke element.

In de Nederlandse wateren komen twee soorten zeehonden voor. De gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond wordt maximaal twee meter lang. Deze zeehond heeft donkere vlekken op hun grijze, bruine of zwarte vacht. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. De neusgaten lopen in een V-vorm. De grijze zeehond is groter en kan ruim drie meter lang worden.  De grijze zeehond heeft een rechte snuit. De vacht is meestal grijs, maar kan ook zwart of bruin zijn.

De zeehonden zonnen in groepen (op de zandbanken), maar leven solitair. De moeder zorgt maar kort voor haar jong (vier weken). Bij gevaar redt zij zich zelf en niet haar jong. Ook als de moeder haar jong om een andere reden kwijt raakt, gaat ze niet op zoek. De jong is dan een huiler. Hopelijk wordt de huiler tijdig gevonden en naar de zeehondencrèche gebracht.