Big Five

South-Africa 2019

Van oorsprong is de ‘Big Five’ dan  een jagersterm. Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de ‘Big Five’ hebben bekroond. Het zijn indrukwekkende beesten.

De Buffel (een gehoornde runder) is gefotografeerd in het iSimangaliso Wesland Park bij St. Lucia. Je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen. Het zijn de enige dieren binnen de Big Five die niet worden bedreigd.

De Olifant is het grootste landdier ter wereld.  Een imposante verschijning. De close up foto van de etende olifant (herbivoor) is gemaakt in het Hluhluwe iMfolozi Park. Dat olifanten agressief kunnen worden, hebben we ervaren in het natuurreservaart Balule.  Na de avond safari reden we richting onze lodge. Daar kwamen we een olifanten familie tegen met jonge olifantjes. Ze vonden het niet prettig om gestoord te worden door ons. De volgende ochtend was alles buiten de lodge kapot gemaakt door de olifanten: Een groot welkomstbord (in beton gezet) was omver gedrukt.

De Leeuw, de koning van de dieren. Wat een geluk, op onze eerste safari dag al oog in oog staan met een leeuw. Dat hadden wij niet verwacht. Met de open Jeep op nog geen meter afstand van de leeuw. Wat een indruk. Foto gemaakt natuurreservaat Balule. 

Dan de Neushoorn. De meest bedreigde diersoort van de big five. We hebben de zwarte neushoorn gezien en gefotografeerd in het natuurreservaat Balule. De zwarte neushoorn wordt ernstig bedreigd. Dat is ook de reden waarom ze de hoorn van de neushoorn verwijderd hebben. Hierdoor is de neushoorn minder interessant voor stropers. De zwarte neushoorn is erg zeldzaam. Tijdens de safari werd melding gemaakt dat men een zwarte neushoorn op het spoor was gekomen. Alle jeeps in een zeer snelle vaart richting de plek waar de zwarte neushoorn was gespot. We hadden geluk. De Black Rhino kwam prachtig op ons aflopen, zie ook het vogeltje op zijn rug. 

Naast de Black Rhino, kennen we ook de White Rhino.  De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaans wyd, dat 'wijd, breed' betekent en niet wit. Wijd slaat op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn, terwijl de lippen van de zwarte neushoorn eerder puntig zijn. De close up van de witte neushoorn is gemaakt in het Hluhluwe iMofolzi Park. Dit park startte in de jaren 60 Operatie Neushoorn. De populatie groeide van ongeveer 500 witte neushoorns tot het huidige aantal van bijna 600 witte neushoorns.

De Luipaard is een van de moeilijkere dieren uit de big five om te spotten. Ze zitten veelal in bomen, en jagen vroeg in de ochtend , of in de avond. Als de een prooi hebben gevangen, nemen ze die mee in de boom. Op de laatste foto, genomen in natuurreservaat Balule, zie je de prooi (poot van Giraffe) van de luipaard. Maar helaas de Luipaard was niet thuis! Niet gezien.