Den Haag

Een erg mooie wandeling dwars door de stad langs het Binnenhof, paleizen en door de parken naar de kust. Oh, oh Den Haag, mooie stad achter de duinen zong het Kleine Orkest.  Maar het is ook erg mooie stad.

Deze wandeling is gebaseerd op de NS-Stadswandeling, maar kent een paar mooie tussenstops. Zo beginnen we op Plein 1813. Op Plein 1813 staat midden  het plein een  Nationaal Monument. Dit Nationaal Monument herinnert ons aan de overwinning op Napoleon, het einde van de Franse tijd in Nederland, het begin van de onafhankelijkheid.

Tot onze verbazing zien we diverse grachten waarop volop gevaren wordt. Het lijkt Amsterdam wel. Via  de Mauritskade wandelen we naar de Lange Voorhout. De Lange Voorhout ademt overheid en politiek. Diverse ambassades zijn hier gevestigd, kantoren van politieke partijen zijn aanwezig en standbeelden van diverse belangrijke mensen uit de NL-geschiedenis.

Dan komen we al snel aan bij het binnenhof. Imposant als je er nog nooit bent geweest zoals wij. De hofvijver, Mauritshuis en het torentje. Helaas is het binnenhof in renovatie. Dus veel kunnen we binnen de muren niet zien.

Vervolgens wandelen wij via het Malieveld het "Groene Den Haag"in. Verwonderlijk kijken we rond als we in het Haagse Bos aan het ronddwalen zijn. Veel water, mooie bospaadjes.  We komen langs Huis ten Bosch.  De woning van de koning. Over landgoed Clingedaal door het Duinbos richting Scheveningen.  Dit deel van de wandeling is het minst mooi.

Maar eenmaal aangekomen in Scheveningen hervindt de wandeling zijn schoonheid weer. De boulevard is heerlijk, komt ook door het mooie weer. De terugwandeling naar de stad is ook weer prachtig. Weer veel groen en bos. Via het Westbroekpark naar het Indisch Monument. DIt  monument is ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers, militairen en Romoesja die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië. 

De Scheveningse bosjes is vervolgens het laatste bos waardoor we wandelen als we arriveren bij het startpunt van onze wandeling.

 

Den Haag
Geografische data – 1,3 MB 164 downloads