2021 Rosandepad


Zondag 10 januari de eerste wandeling van 2021 staat op het programma.  Het Rosandepad gaan wij bewandelen.

Het is een klompenpad van ca. 13 kilometer.

Het weer: In de nacht heeft het licht gevroren. Overdag schijnt de zon, maar zijn er ook af en toe wolken.

De wandeling starten wij bij Airborne museum Hartenstein in Oosterbeek. Dit museum zit nu dicht in verband met het Corona virus. Vroeger met de kinderen dit museum al eens bezocht.

We wandelen langs het Airborne museum door het Park Hartensteyn. In het park staan monumentale bomen waaronder de Mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum). Bomen zoals wij ze ook gezien hebben in Yosemite National Park.

We wandelen via de Bergen op Zoomse Allee richting de gedenkzuil. Opgericht door de burgerij van Oosterbeek op het landgoed de 'HEMELSE BERG'. Het zuiltje bevindt zich op het hoogste punt van het landgoed.

Na 1,5KM komen wij op Landgoed Oorsprong in Oosterbeek is een heuvelachtig landschap op de Arnhemse stuwwal. Het is een mooi en gevarieerd gebiedje met bossen, akkers en waterpartijen. Vooral die waterpartijen zijn erg mooi. Op een relatief klein oppervlak zijn er spectaculaire hoogteverschillen die het gebied aantrekkelijk maken voor een mooie wandelingen.

Wij komen langs het pad  de Oorsprongbeek. De beek stroomt met een verval van 35 meter naar de Rijn. In de Oorsprongbeek liggen diverse stuwtjes, vijvers en watervallen uit de 19-de eeuw. Het grothuisje is de meest bijzondere waterval.

 

Vervolgens dwalen wij langs de Gielenbeek, het schilderachtige Kerkpad en komen wij aan bij De Oude Kerk van Oosterbeek. De Oude Kerk van Oosterbeek is één van de oudste kerken van Nederland. Ook hier weer herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Wij vervolgen het klompenpad naar de uiterwaarden van de Rijn. Het wandelpad wordt heel, heel slecht. En op sommige stukken zelfs extreem slecht. Het vele regen van de afgelopen periode heeft het pad naar de uiterwaarden veranderd in een groot modderpoel. Glibberig, nat en som ook weer wat stukken bevroren.

De skyline geeft een mooi uitzicht op Oosterbeek. De spoorlijn Arnhem Nijmegen loopt dwars door de Rosandepolder. Bij de spoorbrug over de Rijn passeren we het spoor. Tijdens de Slag om Arnhem speelde de brug een grote rol. Terwijl de Britten over de brug stormden, bliezen de Duitsers de spoorbrug de lucht in.

Via Landgoed Mariëndaal wandelen wij naar Groene Bedstee. Deze een tunnel van echte beukenbomen is aangelegd in 1865. In de beukentunnel wandelden de welgestelde dames van het landgoed uit de zon, want een blanke huid was destijds het schoonheidsideaal van de elite. 

Het toetje van deze mooie wandeling wordt gevormd door het  Airborne War Cemetery. Dit is een militaire begraafplaats. Op dit ereveld liggen 1754 militairen  begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944.

Op het ereveld staat een uit Portland-natuursteen vervaardigd centraal kruis, 'Cross of Sacrifice', zoals gebruikelijk op Britse erevelden, waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Dit kruis is bedoeld om alle Gemenebest-militairen te gedenken die gesneuveld zijn in Nederland maar nog steeds vermist worden (eerste foto).

20180819 Klompenpad Rosandepad
Geografische data – 616,4 KB 344 downloads