Het Zellepad


Zondag 17 januari bewandelen wij het Zellepad.  Vertrek vanaf de Veldhoek. Veldhoek ligt tussen Zelhem, Ruurlo en Hengelo (GLD).  Het Zellepad is een wandeling van ca. 14 KM door bos en veld, over landgoed 't Zand en landgoed Zelle met landhuis en golfbaan.

De avond ervoor, heeft het gesneeuwd In het begin van de route zien wij nog wat sneeuw, maar als snel is de sneeuw voor de zon verdwenen. Het is een afwisselende wandeling. Veelal over onverharde paden. Geen zon, geen regen en vooral rustig. Weinig mensen, veel mooie vogeltjes en in de verte rennen hertjes over het pad.

De wandeling voert ons over het landgoed 't Zand. In de middeleeuwen was het landgoed onderdeel van de Marke Hattemer (Hattemer Oldenburger). Door de jaren heen is het eigendom verwisseld. Tot 1943 liep de stoomtrein Doetinchem-Zelhem-Ruurlo over 't Zand. 
Op 't Zand zijn  exoten als douglas, larix, Amerikaanse eik, maar ook veel grove den, inlandse eik en beuk gepland. Maar ook berken, tamme kastanje, krentenstruik, acacia, digitalis zijn te vinden op het landgoed.  Op de akkers groeit rogge, tarwe, mais en gras.

Naast landbouw, is er een natuurcamping.

 

Vervolgens wandelen wij over Golfclub 't Zelle . De golfbaan is gelegen op het landgoed Zelle.

De wandeling leidt ons over de Golfbaan, waar speciale paden zijn aangelegd om over het landgoed te wandelen. Veel vogels. Ook veel vogelhuisjes.

Verlaten golfbanen in verband met Corona. Ook geen mogelijkheden om een kopje koffie te drinken.

Geen kleine golbaan, 18 holes. 

 

Op het landgoed t Zelle loop je over schitterende bospaadjes, diverse bruggetjes en enkele brede lanen omzoomd met hoge Beuken. De afwisseling  is groot en mooi om te zien.   

Het landgoed is een goed voorbeeld van een modern particulier landgoed. Om inkomsten voor onderhoud van landgoed en landhuis te blijven houden, heeft de eigenaar het gebruik van het landgoed in de loop der decennia sterk aangepast. Zo staan er momenteel, verspreid over het landgoed, meerdere percelen als vakantiewoning te huur.  Een tweede voorbeeld is de aanleg van een uitgebreide golfbaan op het landgoed.

We  lopen langs de rand van het 350 inwoners tellende buurtschap Varssel. Het buurthuis heeft ook een uitnodigende theetuin: een geschikte plek voor een bezoekje na afloop van de wandeling! Maar was nu niet geopend.

 

Het laatste stukje van de wandeling gaat langs een klein beekje. Mooi langs te wandelen.

Landgoedwandeling Zellepad
Geografische data – 22,4 KB 279 downloads