Beuningen - Ewijk

15 KM

Zondag 21 februari, 16 tot 18 graden!!! Wat en mooi weertje. Tijd voor een wandeling.  We kiezen voor een prachtige wandeling in  het prachtige buitengebied van Beuningen, Ewijk en Weurt. We ontdekken een mooi gebied.

We komen direct langs de Duivelswaai. Door een dijkdoorbraak ontstaat een diep gat, ook wel een waai genoemd. Een oud volksverhaal legt het verband met een duivel die een klok begraaft in een diepe afgrond. Over de dijk wandelen we richting de Uiterwaarden van de Waal. We komen langs het Weurtsche straatje. Lange tijd een dijkje waarover de Weurtse boeren hun vee dreven naar de weiden in de buitenpolder. Later vormde het straatje ook de vertrouwde verbinding tussen dorp en steenoven. In een lang verleden moet het straatje zijn aangelegd als waterkering, als een afdamming van geulen om het water van de Waal tegen te houden.

In de verte zien wij de Bunswaard. Een steenfabriek waar vooral stenen werden gemaakt om Nijmegen op te bouwen. De 50m hoge schoorsteen, met in witten steen uitgevoerde naan 'T. H. BURGERS & ZN' is als landmark van bijzondere betekenis voor het aanzien van de landschappelijke omgeving.

De wandeling gaat door de uiterwaarden, langs de Waal. In de uiterwaarden zijn mooie kleine strandjes met populieren, wilgenbosjes en andere bomen. Ook zijn er diverse poeltjes en lopen er wilde paarden en Spaanse runderen.

Gelukkig kunnen we een deel van de wandeling over de dijk lopen. Het water staat hoog, sommige delen van de uiterwaarden zijn niet toegankelijk. Een deel van het pad staat zelfs volledig onder water.

We passeren Slot Doddendael. Een mooie locatie om een feestje te geven. 

Wandelend door agrarisch landschap en over de dijk ronden wij deze mooie wandeling af.  

 

 

Het Doddendaelpad
Geografische data – 77,9 KB 339 downloads