Stadswandeling 's-Hertogenbosch

9KM

Slechts negen kilometers, maar wel vier uur onderweg. En wat een feest om door die prachtige oude stad te dwalen. De Markt is vol. Bijzondere grachten, verwikkeld in de samenloop van Dommel, Aa, Zuidwillemsvaart en Dieze. Maar ook de vesting, Jeroen Bosch, de gouden draak, de vele beelden en de eindeloze reeks terrasjes.

We passeren allerlei hoogtepunten van deze stad. De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. Het gebouw staat aan de Markt. De  Markt waarop  vele oude huizen staan, maar ook zien we nieuwe, minder historische panden, waardoor het een bonte verzameling is geworden. De Arena is een nieuw modern winkelcentrum. Veel van de winkelpanden zijn gevestigd in de oude straten van de stad, zoals de Hinthamerstraat. Maar de Arena is een totaal nieuw centrum verrezen in een ronde vorm. De Citadel is een voormalig fort gelegen aan de noordkant van de binnenstad van de stad. Dit fort werd aangelegd tussen 1637 en 1645. Hier bij de Citadel is een belangrijk kruispunt van waterwegen, De Dommel, de Aa en dat ze beide, evenals de Zuid-Willemsvaart, uitmonden in de Dieze in ’s-Hertogenbosch. De Bastion Oranje dat werd gebouwd werd in opdracht van de Staatse overheid. Dit was in 1634. Het Jheronimus Bosch Art Center aan het Jeroen Boschplein is een museum gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk, een rijksmonument. In de volksmond wordt het centrum voornamelijk Jeroen Bosch Centrum genoemd. Zusters van Orthenpoort

Tenslotte: De grote verscheidenheid in restaurantjes was een uitdaging ons. Beloon jezelf en zoek een smakelijk plaatsje uit. 

Juli 2020

Stadswandeling Den Bosch
Geografische data – 140,6 KB 351 downloads