Boswachterij Kootwijk

18 KM

Zonder meer een vijf sterren wandeling. Wandel deze route vooral als de hei in de bloei staat. Dan zal deze route op zijn mooist zijn.

Een wandeling waarbij de Stroese Heide wordt gecombineerd met het Kootwijkerzand. Dit is het grootste stuifzand gebied van West Europa. Twee prachtige gebieden, waarbij je door een werkelijk prachtig bos loopt om van het ene gebied naar het andere gebied te komen.

Vanaf een parkeerplaats aan de Heetweg duiken wij direct het bos in. Een bijzonder bos, met mooie bomen. Na een paar kilometer komen we direct op de Hei. De Hei staat prachtig in bloei. Dat maakt deze wandeling bijzonder.  We wandelen ongeveer 5 KM over de hei. Ook zien we nog wild en prachtige vlinders. Helaas geen adders gezien.

Na ca. 9 KM komen we door Kootwijk. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor de lunch. De timing is ook perfect. Op de helft van de wandeling een prachtige plek om even te genieten van een drankje en hapje.

Dan lopen we door, richting de Sahara van Europa. Wat een mooie zandvlakte. Soms een combinatie van hei en zandvlakte. Maar vooral zandvlakte....en nog eens zandvlakte. Het Kootwijkerzand is 700 hectare groot. De uitkijktoren in de vorm van een zandloper geeft een prachtig beeld van dit stuifzand gebied. Ik denk dat je hier niet moet gaan wandelen als het stormt.

Deze wandeling gaat bij ca. 10,5 KM de zandvlakte over via een ruiterpad. Hou rekening met veel los zand.

 

September 2020