Op 16 juni 2023 wandelen we vanaf ons appartement in Kalamaki over de Skopos berg naar Argassi. Via olijfgaarden wandelen we weer terug naar ons appartement. Een route van bijna 20KM. Een pittige wandeling, maar een wandeling met diverse hoogtepunten.

Het is raar weer. In Nederland is het bloed warm en al een maand droog (geen regen). Het weer dat je zou verwachten op Zakynthos. Niets is minder waar: De ochtend van deze wandeling regende het kort. Het was bewolkt. Geen weer voor het strand, dan maar een wandeling maken. Naar de Skopos berg. De Skopos berg is de natuurlijke grens waar het schiereiland Vasilikos ontstaat. We starten de wandeling vanaf ons appartement na een heerlijk ontbijt. Water meenemen is niet nodig. Na de klim (ong. 4 KM) zit een bar waar we lekker kunnen rusten en wat drinken.....het valt toch allemaal tegen die eerste vier kilometers. De zon komt er door heen, we moeten fors klimmen. Het hoogteverschil dat we afleggen is ca. 568 meter. 

Vrontonero Beach

We wandelen door de valei alvorens we de berg op wandelen. Een aantal boemen staan nog in bloei. Mooi is de blauwe kogeldistel. We wandelen over rustige landwegen en paden. We lopen een stukje om, om Vrontonero Beach te bezoeken. Een prachtig strand, dat geen massatoerisme kent. Er zijn geen voorzieningen en het is er rustig.

Dan begint de klim....we hebben prachtig zicht op de baai van Laganas.  Het is fors klimmen, dan weer dalen en dan weer omhoog. De omgeving is prachtig groen. Niet iets dat je direct verwacht bij Griekenland. We zijn in ieder geval anders gewend: Een dorre omgeving.

Bij het beklimmen van de Skopos zien we plots aan de andere kant van de berg / eiland Zakynthos opdoemen. Een prachtig gezicht. Niet veel later zien we het dorp Argassi liggen. Maar we moeten nog even voordat we bij de top van de Skopos zijn.

Zakynthos stad

In de verte zien we Argassi ook liggen, een tussenstop van deze wandeling

Dan naderen we het hoogste punt van deze wandeling, de Skopos berg. Vlak onder de top van de Skopos staat één van de belangrijkste kerken van het eiland: Panagia Skopiotissa. Hier wordt het Maria-icoon bewaard dat in moeilijke tijden naar de hoofdstad wordt gebracht. Het oude klooster dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd volgens de Byzantijnse stijl. De weg die je moet nemen om daar te komen is rotsachtig en behoorlijk stijl, maar het panoramische uitzicht in combinatie met een landschap vol ruïnes is al de moeite waard. Ook lopen er geiten rond in het gebied.

Dan wandelen we de berg af naar Argassi. De omgeving blijft prachtig, met mooie bloeemen, ruïnes en een fantastisch uitzicht. We ontmoeten op onze afdeling een tweetal  (oudere) Deense dames.....zij moeten nog omhoog klimmen, en vragen ons of het nog ver is naar Kalamaki. Nou, ik ben benieuwd of ze weg naar Kalami vinden en halen. Het zou knap zijn. We praten even, adviseren hun nog een plek om lekker bij te komen met een drankje.  

Zicht op het Schiereiland Vasilikos. Links boven in Banana Beach en in het midden met de rotsen in zee  Porto Azzuro beach. Het geeft ook prachtig zicht op hoe groen dit deel van het Griekse eiland is.

Na de afdeling komen we aan in het dorpje Argassi. Argassi is een echte vakantieplaats, met veel hotels en appartementen, waarvan een deel aan zee liggen. Daarnaast zijn hier veel uitgaansgelegenheden, bars, winkels, snackbars, bakkers, minimarktjes en restaurants. Als we het dorpje wandelend binnen komen, lopen we tegen een echt griekse taverne aan gerund door een familie. Moeder in de keuken, zoon en dochter in de bediening. We hebben honger, dus besluiten hier een hapje te gaan eten. Echt heerlijk Grieks gegeten.

Dan gaan we op zoek naar een strand. Argassi heeft een groot zandstrand dat uit meerdere kleine baaien bestaat. Het is even zoeken voordat we een strand vinden waar we kunnen gaan liggen. De meeste stranden behoren toe tot een hotel en zijn afgezet. We kunnen ons in ieder geval lekker afkoelen in de zee. Heerlijk nadat we 2/3 van de wandeling hebben afgerond.

Bezienswaardigheden in en rond Argassi zijn de stenen brug met de drie bogen uit 1806, het Romeinse aquaduct en de kerk van Agios Spyridon.

Dan wandelen via olijfboomgaarden terug naar ons appartement. De laatste kilometers moet er af en toe weer geklommen worden. Maar de weg terug naar niet meer over de berg. De natuur blijft prachtig. 

Zak
Geografische data – 1,3 MB 62 downloads