Coast to Coast

Voor het eerst een wandeling op Griekenland, op het eiland Kos. Een wandeling zoals je wellicht kunt verwachten in Griekenland, maar waarop je niet op hoopt. Wandelpaden op de kaart zijn in werkelijkheid afgesloten of nog erger: Het zijn geen wandelpaden (meer). Of wandelpaden die zijn afgegraven en waar je klimmend verder moet.  Op zijn tijd veel rotzooi, nog net geen vuilnisbelt. Maar..........ook mooie natuur. Droge natuur na een lange hele hete zomer, toch zijn er nog bloemetjes die bloeien. Verder veel (wilde) bokjes. Veel blauw / witte kerkjes en natuurlijk de zee.

Wellicht wel een waarschuwing, ga deze wandeling niet in een (warme) zomer maken.

 

We starten bij Kefalos. Kefalos is dorpje op het westelijke deel van Kos. Het centrum heeft weinig hotels en oogt nog vrij authentiek. We wandelen langs het strand. Een aantal restaurantjes en barretjes nodigen uit om vooral aan het strand te blijven liggen. De zonnebedjes staan al klaar voor ons. Toch lopen we maar door. We wandelen verder richting Kamari Port. Een kleine haven. Deze kleine haven en de baai waaraan Kefalos ligt, krijgen we prachtig te zien als we na 5KM de nodige meters geklommen hebben.

Als we Kefalos uitwandelen slaan we direct een beschermd natuurgebied in. Dit natuurgebied draagt de naam Vigles-Agrielia-Thymiano-Richtis-Panagia Styloti (Kefalou Ko). Een beschermd natuurgebied. Volop bokjes die rondlopen. Veel steen, volop planten en soms bos. Wegen die de naam weg niet meer kunnen dragen. Soms klimmen we (300M hoogte). Prachtige vergezichten op Kefalos.

Na 8KM komen we aan bij het kerkje Saint John the Baptist Holy Othodox Chapel of Thyme. Een klein kapelletje op de meest afgelegen plaatsen van het eiland. Je kunt de kapel bezoeken. Erg klein, maar zeker de moeite waard. Bij de kapel zit een  café. We drinken er wat. Als ik naar het toilet ga, schrik ik. Er komt een bok het toilet uitgezet. Een bijzondere evaring.

Dan wandelen we verder. Het wordt ruiger en ruiger. Het pad is niet meer goed te zien. Rotsen is een deel wat het pad ons te bieden heeft. Het gebied waarin we wandelen is blijkbaar kalk of ander gesteente wordt afgegraven. Het vraagt ons het nodige klimwerk om het pad voor te zetten. Wel levert het een aantal mooie (ver)gezichten op waarvan we genieten. Ook lopen op dit deel veel bokjes. Mooie bokje met bijzondere oren. 

In de verte zien we de kust waar we naar toe wandelen steeds dichter bij komen. Auto's, buggy's of scooters zien we niet meer op dit deel van de wandeling. Voordat wij het strand oplopen, komen we langs de volgende kapel die de naam Agio Theologos draagt. Dan komen we op het strand, Quiet beach genaamd. Rustig is het als het gaat om het aantal mensen. Rustig is de zee niet aan deze kant. De zee is ruw. Het strand heeft fraaie rotsformaties en is deels bedekt met zand en kiezels. De cederbomen vormen een mooi contrast met de witte rotsen en het azuurblauwe zeewater.

We drinken een lekkere ijskoude Radler en eten heerlijk Griekseten bij het Aghios Theologos Restaurant. Het is er spot goedkoop. We krijgen zelfs het nagerecht cadeau. We moeten dan nog zeker 6-8 KM wandelen. Het loopt al tegen de avond. Een taxi bellen.....kan zeker 30 minuten duren. Dertig Griekse minuten kan zomaar 1-2 uur worden. De oplossing is snel gevonden. Een medewerker van het Restaurant heeft zijn dienst erop zitten en brengt ons terug naar onze startplek. 

Oktober 2021

Afstand: 14KM

 

 

Coast To Coast
Geografische data – 845,4 KB 182 downloads