Etappe 3 't Hijgend Hert

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 12:17

De derde wandeling start in het mooie Elzetterbos. Het Elzetterbos is een natuurbos met fraaie oude bomen en nog veel natuurlijke begroeiing . Het zijn vooral de oude berken, eiken, kersen en essen die het bos een aparte sfeer geven. De hellingen in deze route gaan stevig omhoog en geven prachtige doorkijkjes. Een beeld dat extra versterkt wordt doordat Vijlen, met de kerk als middelpunt, vanaf het Elzetterbos prachtig waargenomen kan worden.

De Grindgroeve Elzetterbos is een voormalige groeve en geologisch monument. De groeve ligt in het Elzetterbos in het noordwesten van het Vijlenerbos. Op de plaats van de groeve staat er nu nog een groot blok kwartszandsteen.

Als we het Elzetterbos uitwandelen, lopen wij richting Elzet.  Elzet is een buurtschap. Dit buurtschap ligt op een plateau boven Mechelen. In Elzet staan verschillende vakwerkboerderijen. 

Prachtige wandelpaadjes leiden ons naar Elzet. Bloeiende bloesem begroeten ons. 

Vanuit Elzat pakken wij een mooi voetpad richting Vijlen. We wandelen  werkelijk in niamandsland, alleen de zon volgt ons. Vlak voor het 'bergdropje' Vijlen lopen wij langs de ruïne van Nederlands eerste cementfabriek.

Na Vijlen blijft de route aantrekkelijk en mooi.  Aan het koningsvoetpad ploffen wij neer om een boterhammetje te eten. Aan het eind van het koningsvoetpad moet er flink geklommen worden. Maar ook dit is weer de moeite waard. Via panoramische uitzichten wandelen wij het vijlener Bergpad op. Een bijzonder pad. Langs het pad staan de kruiswegstaties en uiteindelijk komen wij aan bij de Mariagrot.

Na de Mariagrot klimmen wij verder omhoog het Vijlenerbos in op weg naar boscafé het HijgendHert. Dit deel van het Vijlenerbos is het hoogst gelegen bos in Nederland. En boscafé het Hijgend Hert is de enige berghut in Nederland. 

Nadat wij het Elzetterbos en het Vijlenerbos achter ons laten wandelen wij richting Cotessen. We wandelen langs de Nederlands-Belgischische grens. We komen langs de Geul. Een paar honderd meter van deze plek komt de Geul Nederland binnen gestroomd. Cotessen is niet meer dan een gehucht. Er staan 14 boerderijen, allemaal monumenten.  Bij een aantal boerderijen is een camping aanwezig. Moeder Natuur op haar best!

Langs de Geul wandelen wij naar de Heimansgroeve:   één van de grootste geologische schatten van Zuid-Limburg en misschien wel van heel Nederland. Dit is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon (zo’n 300 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komt. Als wandelaars kijk je dus recht de prehistorie in!

Vanuit de Heimansgroeve wandelen over veldwegen langs de Geul richting ijs- en fruitboerderij Wingbergen.  Een lekker en goedkoop ijsje....meer mensen hebben dezelfde gedachte als wij.  Gelukkig niet zo druk als gisteren. Vanuit dit punt wandelen wij terug naar onze auto.

Wandelen richting Cotessen:

De Geul komt Nederland binnen gestroomd & langs de Geul

Heimansgroeve:

Op weg naar ijs- en fruitboerderij Wingbergen

Limburg Dag 3 't Hijgend hert
Geografische data – 3,1 MB 270 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.