Valle de la Gueule

Gepubliceerd op 23 april 2021 om 17:06

Wandelen in Limburg, om nog preciezer te zijn: Wandelen door het dal van de Geul.  Het panoramische landschap maakt Zuid-Limburg uniek. Het is klimmen, klimmen en dalen. Maar dan heb je ook wat: Een jaloers makend vijf-sterren-uitzicht! Het ene uitzicht weer mooier dan het andere uitzicht. En het verveelt nooit. Een prachtig landschap maar vooral ook schoon . Afval hebben wij zelden gezien.

Naast de geweldige uitzichten zijn zeker zo mooi de wandelpaadjes.  Elke keer lukt het opnieuw om net weer even andere, mooiere wandelpaadjes te vinden. Dwars door weilanden, langs de koeien en paarden. Onverhard, dan weer door het bos, maar ook langs de vele beekjes, over het gras, langs boomgaarden en over smalle wegen. Overal zijn er wandelpaadjes. Echt een wandelgebied. Een populair wandelgebied. Je wandelt hier nooit alleen, je ontmoet veel mensen. De meeste willen wel een praatje maken.

 

Een stukje buitenland in Nederland.  Wandelen in dit gebied en je denkt  dat je in het buitenland aan het wandelen bent. Dat dit landschap in Nederland bestaat......ik denk voor velen nog een groot geheim.

Het typisch Limburgse stjegelke bestaat al eeuwenlang. De veehouders hebben dit vroeger bedacht om van de ene naar de andere wei te kunnen lopen en tevens de dieren bij elkaar te houden. Tegelijkertijd zorgde het poortje voor de snelste en kortste weg naar de kerk in het dorp. Tegenwoordig vormen de sjtegelkes nog een mooi sieraad in het landschap. Ze herinneren aan het werk van de veehouder van weleer. En wandelaars profiteren nog steeds van deze eenvoudige, maar unieke oplossing.

 

Wij hebben een vierdaagse wandelroute uitgestippeld dat ons leidt door het Geuldal.  Totaal 76 Kilometer. Niet geschikt voor de beginnende wandelaar, maar het is goed te doen!  Wij wandelen deze etappes van 24 april - 27 april (2021). We zitten in het voorjaar, veel mooie dagen hebben wij nog niet gehad. Maar deze dagen mogen we niet klagen. We wandelen met af en toe wat frisse wind, met een temperatuur tussen de 13 - 16 graden. Heerlijk wandelweer dus, zeker als de zon ons regelmatig weet te vergezellen. De temperatuur piekt dan soms ook naar 18-19 graden.

De vier wandelingen liggen in het gebied met de plaatsen Gulpen - Simpelveld - Vijlen - Cottessen-Epen. Het zijn vier rondwandelingen die met elkaar verbonden zijn.  Deze wandelingen zijn zelf samengesteld aan de hand van trage tochten en groene wissels.

Zie onderstaande map. Om in te zoomen op de kaart, klik op de het vierkante symbool rechts boven in het scherm. 

 

In het Gueldal baant de Geul door het prachtige landschap. De Geul is 56 kilometer lang, waarvan zo’n 35 kilometer in Nederland ligt. Het verval tussen de bron en de Maas is 242 meter. Wat opvallend veel is. Waardoor de Geul de snelst stromende rivier van Nederland is. De Geul wordt gevoed door 130 beken. Onze wandelroutes gaan langs de Geul en enkele riviertjes.  We passeren tijdens het wandelen ook Cottessen (etappe 3), hier komt de Geul  ons land binnen vanuit België. De Geul gaat bij Bunde de Maas in. 

De Geul is een levende rivier. Wat dat betekent? Dat wordt snel duidelijk als je langs de rivier wandelt.  Zodra je aan de  oevers staat, is er amper een recht stuk te bekennen. Instortende steilranden,  snel stromend  water, grintbedden, zandbanken, buitenbochten die door de kracht van de stroming worden uitgeschuurd, binnenbochten. Hier wordt, jawel, geleefd!

 

Een highlight in het Geuldal zijn de vele pittoreske dorpjes. Tijdens de wandeling passeren we veel van deze dorpjes. 

Het is wel Corona tijd. De echte gezelligheid ontbreekt, maar in de grotere dorpjes zijn in ieder geval To-Go faciliteiten. 

De vier wandelingen leiden je door diverse dorpjes. Epen, Mechelen, Gulpen, Eys en Vaals zijn de grotere dropjes. Ook kom je door veel kleine gehuchten. Zoals Stokhem,  Elzat,  Partij, Wahlwiller, Nijswiller Bameheide,. Prachtige huisjes, mooie straatjes en typisch Limburgese Vakwerkhuizen. 

 

 

 

 

Een andere highlight van zuid-Limburg is de Maretak. De Maretak komt blijkbaar in heel Nederland voor, maar wij hadden deze tak nog nooit gezien. In Zuid-Limburg is deze tak algemeen. Op iedere wandelroute kwamen wij meerdere Maretakken tegen.

De maretak is een groenblijvende halfparasiet op bomen, die wortelt in en leeft op het hout van een boom. Het heeft leerachtige tegenoverstaande bladeren. Voor water en zouten is de plant afhankelijk van de boom waarop de tak leeft.

Wij dachten eerst dat we allemaal nesten in een boom zaten......hoe dichter wij bij de bomen kwamen, hoe verbaasde en vervolgens nieuwsgieriger we werden. 

Als je niet Katholiek bent, dan word je wel katholiek in Zuid-Limburg. Langs de weg, tegen huizen of midden in het landschap. Overal kom je ze tegen: Wegkruisen. Een wandeling in Zuid-Limburg zonder weg- of veldkruis is als een maaltijd zonder glas wijn", zegt Wiel Beijer. Niet compleet. Het kruis hoort erbij

De wegkruizen worden gezien als kleine monumenten. Alle kruisen hebben een eigen betekenis en veelal een rijke historie. Ook in Limburgse families kunnen wegkruisen een rol spelen. Al generaties lang worden ze onderhouden en bezocht, samen of alleen. Zo blijven ze in ere! Zie ook etappe xxxxx.

Geniet met ons mee....wandel zelf de vier etappes en/of bekijk ons reisverslag van deze vier etappes. Veel plezier!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.