16 Otterlo - Hoenderloo

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 18:11

Etappe 16 alweer.  De etappe gaat van Otterlo naar Hoenderloo dwars door de groene schatkamer van Nederland, het Nationale Park de Hoge Veluwe.  We starten op woensdag 10 februari vroeg in de ochtend. Nederland ligt nog bedolven onder een pak witte sneeuw. Temperatuur: ca. - 7 graden. Afstand: 16 KM. We hebben een droge dag met af en toe zon. 

De eerste kilometers wandelen we door Otterlo. We komen langs de Zanding: https://www.travelandhike.nl/wandelen-indeling-niet-zichtbaar/nederland/2021-de-zanding. Het is ochtend, de zon zit achter de wolken wat een prachtige blik geeft.

 

Al snel komen we aan bij het Nationale Park de Hoge Veluwe. Eerst een gezondheidscheck, dan kaartjes kopen en dan door de poort het park in. Het is zwaar wandelen door de sneeuw.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is het enige Nationale Park in Nederland waar entreegeld betaald moet worden. Het park wordt ook wel aangepreisd als het mooiste van drie werelden: natuur, kunst en cultuur. In Corona tijd is alleen de natuur toegankelijk.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van een van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Een economische crisis zonder weerga bracht de firma van Anton in zeer zwaar weer waardoor de Kröllers in 1935 genoodzaakt waren hun Veluwse bezittingen te verkopen aan een nieuw opgerichte stichting: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Het eerste deel van de route in het park gaat over het zuidelijke deel via het President Steynpark, bult op bult af, langs de Pampelse Zand over de Franse Berg naar het bezoekerscentrum. Nog weinig mensen hebben gewandeld over de paden, waardoor je flink door de sneeuw moet stappen.

Het echtpaar Kröller-Müller had grote bewondering voor de voormalig president van de Oranje Vrijstaat, Martinus Theunis Steyn (1857-1916). President Steyn speelde een belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog. Voor de waardering van President Steyn werd een monument aangelegd, de President Steynbank.

Het Pampelse zand is een enorm uitgestrekte vlakte met duinen, zand en een enkele boom. Je kunt kijken tot aan de horizon en dan nog zie je de Pampelse vlakte. Zonder sneeuw is dat mooi, maar met sneeuw zeker zo mooi.

De Franse Berg is ontstaan door zandverstuivingen. Het is toch even 54 meter klimmen in de sneeuw. 

Bij het bezoekerscentrum een hapje eten halen en buiten in de kou opeten. Tja, Corona.....

Het tweede deel van de route gaat via Jachthuis Sint Huberts naar de uitgang bij Hoenderlo.  Dit deel van de route gaat door het Bos, over de heide en langs het stuifzand .

Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage.

Bij het Jachthuis rusten wij uit.....een roodborstje heet ons welkom! Dan nog een paar kilometer naar Hoenderloo en de etappe 16 zit erop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.