13 Amerongen - Rhenen

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 22:40

De dertiende etappe wandelen van Amerongen naar Rhenen (29 November).  We starten in Amerongen bij het kasteel. Begin november was dit kasteel niet toegankelijk in verband met Corona. Een paar weken later mogen we het kasteel wel bezoeken. Online vooraf kaartjes kopen en een tijdslot om naar binnen te gaan zijn de voorwaarden.

Een korte wandeling door de tuinen leidt ons naar het kasteel. Het kasteel is toegankelijk. In iedere toegankelijke ruimte is een vrijwilliger aanwezig om het verhaal van het kasteel te vertellen. In dit verhaal speelt de Duitse keizer een centrale rol. Hij vlucht na de eerste wereldoorlog naar kasteel Amerongen. De keizer zou onderdak krijgen voor drie dagen, hij bleef anderhalf jaar logeren.  

Ook is het idee van dierenopvang ontstaan  in het kasteel. De betrokkenheid van Gravin Elisabeth bij dieren heeft geleid tot het oprichten van het eerste dierenopvangcentrum in Nederland. 

We vertrekken op de vroege zondagochtend uit Amerongen. Het is koud. Het is 1-2 graden. In de nacht is er vorst geweest. De zon schijnt. We wandelen door de Amerongse Bovenpolder.  De Amerongse Bovenpolder bestaat uit een groot moeras- en plassenlandschap, omzoomd door weilanden en de Nederrijn.  De Amerongse Bovenpolder is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug.  Geen groot wandelgebied, maar wel geweldig mooi gebied om er door heen te wandelen.  Een uitkijktoren maakt het compleet. Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi zicht op het water.

Dan wandelen we door richting de Elsterberg. De eerste klim van deze dag. De klim gaat naar zo'n 62 meter hoogte. Op de top van de Elsterberg ligt een (heide)veld.   We wandelen over het landgoed Prattenburg.  Een oorlogsmonument herinnert ons aan de Tweede Oorlog.

Vanaf de Elsterberg heb je een fantastisch uitzicht naar de Gelderse Vallei. Dit is werkelijk een prachtige plek. Wilde paarden, prachtige vergezichten. 

De zon en de kou maken de vergezichten extra mooi. 

Vanaf de Elsterberg wandelen we richting Rhenen. We wijken even van het Trekvogelpad af, om een blik te werpen op  Kwintelooijen. Kwintelooijen is een zandafgraving uit de 70-er jaren van de vorige eeuw.  In de verte zien we Veenendaal liggen. Voordat we Rhenen bereiken rusten we uit bij de Leemkuil. 

Dan wandelen we Rhenen in.  Rhenen, jaren waren we te gast in Ouwenhands Dierenpark. Maar verder kennen we niets van Rhenen. Zelfs de Grebbeberg hebben we nog nooit bezocht. 

Kleine straatjes, steile straatjes, omhoog wandelen dan weer naar beneden bewandelen. Het is zondag en Coronatijd. Niets is open in het stadje.

De kerktoren is van grote afstand al te zien. De Cuneratoren is 82 meter hoog. Echt een blikvanger in Rhenen. We wandelen langs de uiterwaarden van de Nederrijn.  Op naar de Grebbeberg.

Dan komen we aan op de Grebbeberg. Maar daar ben je niet zomaar! Eerst klimmen en nog eens klimmen. Via trappen klimmen we zo'n 52 meter omhoog. Een fors klim. 

De Grebbeberg vormt het abrupte einde van de Utrechtse Heuvelrug. De berg biedt een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe.

Op de Grebbeberg kwamen wij de Galloway tegen. Het is een imposant wild dier in de Nederlandse natuur. Je ziet bij de Galloway korte poten en een ruige zwarte vacht. De vacht is lang, golvend en heel belangrijk voor de dieren. Hierdoor zijn ze in staat om buiten strenge kou te overleven.

De Grebbeberg is strategisch van betekenis geweest. In mei 1940  werd hier een slag geleverd tegen de Duitse invasie. De Duitse troepen stuitte op de Grebbelinie. Vijf dagen wisten de Nederlandse soldaten stand te houden. Honderden militairen zijn gesneuveld en zijn begraven op het Militair Ereveld.

We sluiten de wandeling af op Militair Ereveld Grebbeberg. Het Militair Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ereveld heeft een bijzondere betekenis omdat het precies gelegen is op de plek waar in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog het hevigst gevochten is. Na de overgave werd dit ook het eerste officiële Nederlandse ereveld.

Bij het Militair Ereveld Grebbeberg komt de dertiende etappe ten einde. Een etappe met veel hoogtepunten. Wij zijn nu 242 KM op weg.  Nog tien etappes te gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Stef
4 jaar geleden

Weer een prachtverslag Chris en Susan.
Weer erg mooie natuur waar jullie doorheen kwamen.
Ik denk dat ik/wij toch ook maar weer eens stukken van dit pad gaan lopen.