10 Pijnenburg - Austerlitz

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 20:28

Zaterdag 10 oktober begint met geweldig mooi weer. De zon schijnt uitbundig. Geheel tegen de voorspellingen in  blijft het de hele ochtend droog, de zon volgt ons op ons pad.   Een mooie wandel dag die ons vanuit Pijnenburg naar Austerlitz zal brengen.

Een etappe waar naar uit is gekeken. We zullen twee hoogtepunten aandoen op deze wandeling. Ten eerste wandelen we over de start- en landingsbaan van voormalig Vliegbasis Soesterberg. Ten tweede zullen wij de Pyramide van Austerlitz bezoeken.

We starten op Landgoed Pijnenburg. We wandelen via de Pijnenburg laan dit landgoed uit. We laten Soest 'boven' ons liggen. Een enkele mountainbiker komen we tegen. Verder zon, mooie wandelpaden,  maar wel lange wandelpaden en rust. Vooral rust. Hier en daar een paddenstoel, maar veel minder dan gisteren. De mensen die hier wonen, wonen prachtig. 

Na ongeveer 5 kilometer bereiken we Lange Duinen. We besluiten even van de route af te gaan. De Lange Duinen nodigen ons uit om een blik te werpen op deze zandverstuiving.  Dus we wandelen een stukje over de Lange Duinen. Op deze grote zandvlakten staan  hier en daar bessenstruiken of dennen. Sommige lagere plekken op de zandvlakte zijn vochtiger. Hier groeien ook veel mosjes en plantjes . De onderlaag op die plekken is veen. Aan de randen van de zandvlakte ligt bos. Zowel loofbomen als naaldbomen. Het zand van de Lange Duinen stuift tot op de dag van vandaag en dit is de basis voor een uniek en zeer dynamisch natuurgebied. De mens moet echter wel een handje helpen. Eén keer in het jaar worden er grote hoeveelheden zand van de noordoost-hoek naar de zuidwest-hoek teruggebracht.

We wandelen verder richting voormalig vliegbasis Soesterberg. We genieten nog van een paar mooie paddenstoelen en kruisen LAW Marskramerpad.

Dan arriveren we op voormalig Vliegbasis Soesterberg. Bijzonder...toen ik een jaar of 15 was, heb ik hier de jaarlijkse luchtmacht show gezien. Indrukwekkend, nooit vergeten. En nu....wandelen we over de start- en landingsbaan. De mensen in Soesterberg zijn opgegroeid met het gebulder van de straaljagers. In 2008 is de vliegbasis opgeheven. Inmiddels is dit gebied omgedoopt tot Park Vliegbasis Soesterberg. We arriveren aan de achterkant, waar de wapen depots zich bevinden.

Nadat de vliegbasis buiten gebruik raakte, heeft Utrechts Landschap, die de natuurwaarde van het gebied inzag, het gebied overgenomen. Tegenwoordig is het opengesteld als natuurgebied. De bodemstructuur, bestaande uit zandgrond en leem met lagen grind, is uniek voor de Utrechtse Heuvelrug en biedt ruimte voor een unieke vegetatie.

We komen langs het Nationaal Militair Museum. Er staan een paar rare vogels opgesteld bij het museum. Maar wel indrukwekkend

Wandelend komen we langs ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en de shelters waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden Hierna wandelen we over Het Herdenkingsplein. Nog meer indruk.

Tenslotte......wandelen we over de start- en landingsbaan.

We wandelen door naar Soesterberg. Even tijd voor een lunch.

Dan door het bos richting de Pyramide van Austerlitz. Het is nog ongeveer 6 kilometer wandelen. Een groot deel van het terrein langs de route is verboden toegang. Forse prikkeldraadvoorzieningen. We weten eigenlijk niet goed wat we zien.  Maar we wandelen langs Kamp Zeist. Dit is een militair terrein met daarop gehuisvest een detentiecentrum en het ministerie van Justitie. Hier moeten wel zware criminelen zitten.

Gelukkig ook nog wat mooie natuur. Zoals deze prachtige boom.

En dan slaan we een pad in, ver boven de bomen, zie we de Pyramide van Austerlitz. Nog nooit geweest, nog nooit beklommen. Inmiddels is het voorzichtig gaan regenen. Het voordeel hiervan is dat het niet druk is bij de Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz herinnert aan het grote Franse legerkamp van zo'n 20.000 man dat ontstond bij het dorp Austerlitz, genoemd naar Napoleons overwinning in 1805 op de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz in Tsjechië. 

De toren werd in 1804 in 27 dagen gebouwd door Napoleontische soldaten opdat ze zich niet zouden vervelen. De Pyramide staat op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. De Pyramide is 36 meter lang. In de verte zien we Utrecht.

De originele etappe eindigt bij de Pyramide van Austerlitz. Wij besluiten de laatste 2 kilometers naar Austerlitz door te wandelen. Wel net zo gemakkelijk voor de volgende etappe. De laatste 2 kilometers begint het harder en harder te regenen. Nu weten we waarom wandelen in de regen niet fijn is. Maar goed, twee dagen voortreffelijk wandelweer gehad. Niet klagen. We kijken uit naar de volgende etappes. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.