Bangkok

 

In 1984 schreef de Britse zanger Murry Head het nummer One Night in Bangkok. In die tijd bracht ik veel tijd door bij Joy (plaatselijke disco). Ik weet mijn gedachte nog goed uit die tijd bij het horen van dit nummr: Bangkok, daar zal ik nooit komen. In 2014 was het zover....we verbleven een aantal nachten in Bangkok tijdens onze vakantie naar Thailand.

 

Op de  eerste dag maken wij kennis met Bangkok op zijn mooist qua kleuren, geuren en cultuur. We beginnen in de ochtend met een wandeling over de grootste bloemenmarkt van Bangkok, de Pak Khlong Talat. De markt ligt vlakbij China Town en de Chao Praya rivier. Vanuit het hele land worden hier 's nachts verse bloemen aangevoerd en verhandeld. Het is een feest van kleuren en geuren om ons heen; rozen, chrysanten en vele soorten exotische orchideeën, kunstig gevlochten bloemenkransen om aan Boeddha te offeren maar ook enorme grafkransen. Hoewel in het centrum gelegen komen hier niet zoveel toeristen en is het zeker geen show maar gewoon een stukje van het alledaagse leven van Bangkok. We lopen door naar een nog "dagelijkse" plek voor Bangkokkers, maar zeer exotisch voor ons, namelijk een grote versmarkt aan de rivier.  Wederom een caleidoscoop van kleuren en geuren.
Daarna is  het tijd voor cultuur en wandelen we  naar de beroemde Wat Po met de gigantische liggende Boeddha van 46 meter lengte en de meer dan 1000 Boeddhabeelden op het tempelterrein. Even verderop ligt het voormalige Koninklijk paleis het "Grand Palace" met zijn sprookjesachtige uiterlijk.  Het goud glinstert ons overal tegemoet. 

 

Een ander hoogte punt is fietsen in Bangkok. Een must do! We fietsen door China Town en de tuinen van Siam.  De tocht begint direct in de kleinste straatjes van China Town.  Niet eerder gingen zijn wij  dieper en intiemer het mysterieuze Chinatown van een stad geweest (en wij hebben er veel gezien en bewonderd). 's Avonds konden wij de route van overdag niet meer terug vinden. Een bonte afwisseling van Chinese tempels en altaren, winkels, groothandelaren, werkplaatsen, markten, eten, eten en nogmaals eten. De reuk van wierook, brandende kaarsen en exotische kruiden kriebelt in uw neus. Je weet niet wat je ziet. 
Na Chinatown komen wij aan bij de  Chao Phraya rivier. Wat een kleuren, wat een onverwacht wijds uitzicht! Hier steken we de rivier over met een voetveer. Langzaam verandert het stedelijke gebied in een meer landelijke omgeving. Wat een rust en verademing is dit, en dat zo dichtbij de stad! Er heerst werkelijk een dorpse sfeer. Wij zien hier het authentieke Thaise leven rondom vrolijk gekleurde tempels. Een gemeende glimlach hier, een wuivend handgebaar daar, wat zijn deze mensen toch vriendelijk en wat voelen we ons toch welkom. Geen toerist meer te zien...
De tocht terug wordt vervolgd met een langstaartboot, heerlijk koel in de tropenbries. Juist op het warmst van de dag kijken wij vanuit de boot relaxt naar het voorbijschuivende landschap en de huizen op palen. 

En 's avonds nog even naar China Town. Wat een beleving. Eindeloze winkeltjes, knipperende neon reclameborden, never a dull moment. En in ieder geval nog even genieten van een heerlijke massage.