54. Kalkar - Wisseler Dünen

Gepubliceerd op 3 augustus 2023 om 23:10

Op zaterdag 14 september 2024 wordt lekker nazomer weer voorspelt. Zonnig en een goede temparatuur om te gaan wandelen. De wandeling in Kalkar staat op de agenda. Maar voordat we naar Kalkar vertrekken rond het middaguur, gaan we naar Grieth am Rhein voor een lunch. Nog nooit gehoord van dit dorp, maar op de Google Maps is te zien dat het restaurant De Deichgräf én aan de Rijn ligt én goed eten serveert. Eenmaal aangekomen, nemen we plaats op het terras. Binnen oogt nogal oubollig. Boten varen langs over de Rijn, een veerpont brengt mensen naar de overkant,  een oldtimer passeert de dijk en verder.....het is heel druk in het Restaurant De Deichgräf.  Voor zomaar een zaterdag in September....het restaurant zit vol.  We moeten lang wachten, heel lang wachten op ons eten. Maar als we het uiteindelijk krijgen, de smaak van het eten is geweldig.

En Grieth am Rhein.....s een oud vissers- en hanzestadje gelegen aan de Rijn. De geschiedenis van Grieth is duidelijk bepaald door haar ligging aan de Rijn. Grieth werd sinds de dertiende eeuw door de hertogen van Kleef uitgebouwd tot een versterkte handelsplaats met een haven. De Rijn bood tot in de 20e eeuw voor de inwoners van Grieth verschillende mogelijkheden om een inkomen te verdienen. De vissers hielden hun hoofd boven water met de vangst van onder andere paling en zalm. Een andere broodwinning bestond in het stroomopwaarts trekken van trekschuiten en bij windstilte ook van zeilschepen. De inwoners van Grieth stelden daarvoor de paarden beschikbaar en waren actief als paardendrijvers en daarnaast ook als binnenschippers. Ook verkochten zij vanaf kleine bootjes proviand aan de bemanning van voorbijvarende schepen.

Na de lunch rijden we richting Kalkar. Kalkar kennen wij van Wunderland Kalkar. Vroeger zijn we hier regelmatig met de kinderen geweest. Het bijzondere van dit pretpark was dat onbeperkt drinken en frites tot de entreeprijs behoorde. Vandaag starten we onze wandeling in Kalkar. En na vandaag weten we dat Kalkar meer is dan een pretpark. De wandeling valt eigenlijk tegen. We wandelen naar de Wisseler See, een groot meer vlak bij de Rijn. Helaas is bijna het gehele meer niet toegankelijk. Het is afgezet met een hek. Daarnaast is is het meer ook niet zichtbaar, hoge bomen en struiken ontnemen bijna iedere blik op het water. Maar de wandeling heeft een paar hoogtepunten. Kalkar is zo'n  hoogte punt.

Kalkar is een levendig, middeleeuws stadje aan de Nederrijn. Het historische stadscentrum is zeer goed bewaard gebleven. Een prachtige marktplein is de start van de wandeling. Aan het marktplein ligt het stadhuis van Kalkar. Dit stadhuis werd tussen 1438 en 1445/46 gebouwd in baksteen gotische stijl. Het diende voor het bestuur van de stad, de handel en was ook een plaats van rechtspraak. Het stadhuis is een uiting van de toenemende welvaart van de stad in de 15e eeuw. , Het prachtige marktplein is verder omringd door vele huizen met historische gevels.

De wandeling brengt ons langs de Kalkarer Mühle. Deze molen heeft acht verdiepingen, een aangrenzende schuur en een aangrenzende  neogotische molenaarswoning.  Het werd een hoge molen met acht etages om boven de daken van de stad toch de wind te kunnen vangen. In de molen zit nu een kleine bier brouwerij.

In  1938 werd de Kalkar-synagoge verwoest. In die tijd was er een kleine Joodse gemeenschap actief in Kalkar.  Op het Vyth-Spier-Platz staat een herinnering aan de Kalkar synagoge en de Joodse gemeenschap.

Vanuit Kalkar lopen we richting Wissel.  De natuur op dit stuk van de wandeling is erg mooi. Vergezichten, veel groen en we lopen helemaal alleen. Dan krijgen we een eerste blik op de Wisseler See. De Wisseler See is een recreatiegebied, vooral bestaande uit een camping, chalets en een natuurzwembad. Je kunt niet of nauwelijks bij het water komen. Helaas.  

We passeren Wissel via de rand van het dorp.  Vervolgens wandelen wij de Wisseler Dünen in. Dit is een ander hoogtepunt van de wandeling. Het natuurgebied Wisseler Dünen  is een landduin . Over het algemeen zijn landduinen tegenwoordig uiterst zeldzaam. In de grote riviervalleien ontstonden rivierduinen in een tijd dat de waterregulering nog weinig ontwikkeld was. In het gebied van de uiterwaarden slingerde de stroming van de Rijn door de eeuwen heen heen en weer, waardoor zich over grote gebieden herhaaldelijk zandbanken vormden. De wind blies het weg en stapelde het een eind verderop in de duinen op. 

Grenzend aan  de Wisseler See ligt Wisselwarden Graben. Ook een grote plas. Helaas ook niet (eenvoudig) toegankelijk. Op sommige plekken zijn banken geplaatst, waar je beter zicht hebt op het water. Ook zie je  Wunderland Kalkar liggen. 

Kalkar Gpx
Geografische data – 840,7 KB 34 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.