64. Regelwerken bij de Pannerdensche Kop

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 14:10

Op zondagavond 20 augustus trekken we vanuit Aerdt richting het Pannerdensch kanaal. Het is zonnig en warm weer. Aerdt is op de zondagavond al in rust. Weinig mensen, het is stil op de straat. We wandelen door het weiland richting Pannerden. Op gepaste afstand zien we de kerk van Aerdt langzaam verdwijnen aan de horizon. Pannerden is het eerste rustpunt. Bij de plaatselijke cafetaria is het druk. 

In het gebied waar we wandelen zijn veel agrarische activiteiten. In de vorige wandeling zagen we veel aardappelvelden en suikerbieten. Op deze wandeling komen we ook langs uienvelden. De uien waren gerooid en lagen te drogen in het veld.

Via de Rijndijk, waar we langs komen als we met de auto naar de pont rijden in Pannerden, wandelen we richting het Regelwerk in het weiland. 

Rijkswaterstaat heeft in 2014 nabij Pannerden een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdens Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken. Een vaste verhouding is belangrijk, te veel water in een van de riviertakken kan tot overstromingen leiden. Het regelwerk is een betonnen constructie van 175 meter breed met staanders van vijf meter hoog. Tussen de betonnen staanders kunnen betonnen balken worden geplaatst van één bij vijf meter. Door met een kraan meer of minder betonnen balken te plaatsen, wordt de hoeveelheid water die bij hoogwater er doorheen kan stromen, gereguleerd. Op deze wijze kan de vaste afvoerverdeling tussen de riviertakken beter gestuurd worden. Door de ligging aan het beginpunt van de Nederlandse delta is dit regelwerk van grote betekenis voor de hoogwaterveiligheid. Op het splitsingspunt van Rijn in Waal en Pannerdens Kanaal stroomt het water in een vaste verhouding van 2/3 naar de Waal en 1/3 naar het Pannerdens Kanaal. Ingrijpen op deze plek is van grote invloed op de rest van het rivierengebied, van het IJsselmeer tot de delta in het westen. Bij Westervoort, vlak bij het punt waar Rijn en IJssel splitsen, staat het regelwerk Hondsbroeksche Pleij. Dit regelwerk heeft een vergelijkbare functie als het regelwerk Pannerden.

Daarna komen we op de Rijndijk en dalen af naar de uiterwaarden langs het Pannerdensch Kanaal.  Het is heerlijk struinen over de dijk, dwars door de uiterwaarden en pal langs het water met zicht op de boten op het water en op Fort Pannerden aan de overkant. Verderop passeren we in de Kijfwaard twee steenfabrieken die nog volop in werking zijn en zien we de Pannerdense Kop, waar rivier en kanaal splitsen.

Over de Rijndijk

De Pannerdensche Kop aan het begin van de avond met zonnestralen die neerdalen

Pannerdensche Kop: Begin van de avond met zon en wolken

Vanaf de Kijfwaard zicht op de Rijn en de ondergaande zon

De Rijn bij zonsondergang

Langs de Bijland wandelen we terug naar Aerdt. Het Bijland is begin 20e eeuw ontstaan, toen hier de eerste grootschalige zandwinning van Nederland plaatsvond. De plas staat in open verbinding met de rivier.

Voordat we in Aerdt aankomen, gaan we met een pad over de Oude Waal. Dat levert nog een mooi kiekje op.

Bijland

De Oude Waal

Pannerden
Geografische data – 896,0 KB 39 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.