40. Niederrhein

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 21:30

Voorbij Bonn start de Niederrhein.  Het Rijndal verbreedt zich en stroomt de Rijn de Nederduitse laagvlakte binnen. Vroeger slingerde de rivier hier met talrijke meanders door het laagland. De Rijn is op vele plaatsen rechtgetrokken en in een vast rivierbed geperst. Doordat de dijken hier echter verder van de rivier liggen kan de Rijn er bij hoogwater verder uitzetten. Bij Kalkar treffen we zelfs binnenlands (rivier)duinen aan. Een zeldzaam natuur fenomeen.

De Rijn passeert eerst Köln en dan Düsseldorf. Twee grote steden waar de Rijn dwars doorheen gaat.  In beide steden zijn internationale evenementen zoals Kerstmarkt en Carnaval wereld beroemd. In de wintermaanden zijn de kerstmarkten en het Carnaval  een absolute must-see bij onze Rijnreis.

 

Dan stroomt de Rijn langs het belangrijkste industriegebied van Duistsland, het Ruhrgebied. De industrialisering heeft grote welvaart gebracht. Er is grootschalige open mijnbouw zoals de winning van bruinkool bij Garzweiler en zandwinning overal langs de Rijn. Op de linkeroever bevindt zich een groot glastuinbouwgebied, op de rechteroever bevinden zich de oude industriesteden. Dit gebied was erg negatief bepaldend  voor de kwaliteit van het Rijnwater. Door lozingen verdween de zalm meer uit de Rijn.

Wij bezoeken Duisburg. Duisburg ligt op het punt waar de Ruhr en de Rijn samenvloeien. Hier komen het levendige Ruhrgebied, de landelijke Nederrijn en de levendige Rijn-as samen. De stad ligt in het sterk geïndustrialiseerde en dichtbevolkte Ruhrgebied. Gemengde gevoelens......een skyline met alleen industrie, ondanks dat het weekend is, ruik je de industrie, mensen bij en die tegen fabrieken aan wonen, maar ook mooie hoogtepunten zul je hieraan treffen. De belangrijkste en mooiste industriële monumenten in het Ruhrgebied (Route der Industriekultur). 

Skyline vanuit Birten.....met in de verte de industrie

Skyline in Duisburg

Op nog geen 200 meter van het hotel waarin we verblijven in Duisburg staat de Myriameterstein.   Deze historische kilometerstenen bevinden zich om de tienduizend meter rechts en links van de Rijn tussen Bazel en Rotterdam.  Deze oude "mijlpalen" zijn zeldzaam. 

Op 25 mei 1864 in Amsterdam - nadat de Bovenrijn door Gottfried Tulla was rechtgetrokken - gaf de Centrale Commissie voor de Rijnvaart voor het eerst opdracht tot  een algemeen onderzoek van de Rijnstroom , dat begon bij de Middenbrug in Bazel (het huidige Rijnkilometerstelsel). 166, 6) en moet eindigen bij de monding van de Rijn. Leden waren de staten aan de Rijn: Baden, Beieren, Frankrijk, Hessen, Nassau, Nederland en Pruisen.

In 1867 besloot de Centrale Commissie om markeringsstenen, zogenaamde myriameterstenen, te plaatsen om de onderzoeksresultaten te markeren.  De stenen hebben de vorm van een platte, vierzijdige piramide. Alle vier de pagina's waren gelabeld. Op de zijkant van de Rijn staat het nummer van de steen in Romeinse cijfers. Hieronder beschrijft de aanduiding AP de hoogte van de steen boven het Amsterdams Peil ( Amsterdams niveau , equivalent aan NN ), wat van belang is voor het berekenen van de riviergradiënt. Aan land werden de afstanden van Bazel en naar Rotterdam gegeven. Bovendien worden soms op de berg- en dalzijden de afstanden tot de dichtstbijzijnde landsgrenzen genoteerd. Oorspronkelijk werden aan weerszijden van de Rijn om de tien kilometer zwart-wit geschilderde stenen geplaatst. Vanaf 1883 werden ze vervangen door staatskilometermetingen. Ze waren tijdelijk geldig tot 1890. Tegenwoordig zijn ze b.v. Sommigen van hen worden nog steeds gebruikt als benchmarks voor staatsonderzoek.

Dan komt de Rijn door Kreis Wesel en Kreis Kleve. Dit is een prettige omgeving om te zijn, het is grotendeels vlak met weiden, vennen en heide en talloze riviertjes en beken, lanen met knotwilgen, watermolens en kastelen. Maar vooral een gebied met een indrukwekkende Romeinse geschiedenis. Dit gebied zo dicht bij huis, hebben we vooral bezocht in de zomermaanden van 2024. Zo dicht bij huis, dat we jaren lang deze omgeving niet ontdekt hebben, ongelooflijk.  Zonder Rijnreis, hadden we dit gebied nog niet gekend. Wij ontdekken Xanten, maar ook Kleef. Rees en kasteel Moyland zijn verassend mooi en leuk om te bezoeken. 

Als de Rijn bij Spijk Nederland binnenstroomt is de rivier zo'n 700 meter breed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.