5. Dagwandeling De Hoofdige Boer

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 17:11

Op 27 februari 2022 pakken wij het Hanzepad weer op, nadat we dit pad niet bewandeld hebben in de winter. Op het programma staat  de dagwandeling De Hoofdige Boer.  Na weken van regen zonder ook maar één zonnestraal, belooft het een zonnige dag te worden. Het is nog koud, het water laat zelfs een ijs laagje zien. De vele regen zorgt ervoor dat de paden langs de Berkel modderig zijn. En de stormen van de afgelopen week versperren de nodige wandelpaden.

Bevroren water

Veel modder, zeker langs de Berkel

Storm Eunice

De wandeling start in het de oude Hanzestad Zutphen. We lopen direct langs de Berkel in Zutphen. Via de Beekstraat (met een mooie etalage met poppen) wandelen we richting de Berkelpoort. De Berkelpoort vormde in het verleden de verbinding van de oude stad met de Nieuwstad. We passeren de Grote Gracht. Wandelen door het Wijnhofpark. Dan wordt het even spannend, we moeten het Kerkpad over.  Aan het kerkpad woont een boer, een schreeuwende boer die liever geen wandelaars ziet: https://www.youtube.com/watch?v=k6mWqd7_E80

De Berkelpoort. De meest bekende bezienswaardigheden van Zutphen. De waterpoort werd aan het begin van de 14e eeuw gebouwd, toen er aan beide zijden van de rivier de Berkel twee nederzettingen waren die werden samengevoegd. 

We wandelen verder via een afwisselend landschap van bos, landbouwgrond, beken en landgoederen. Landgoed Huis Voorst zien we in de verte.  We wandelen over de monumentale schuifstuw in de Berkel bij Warnsveld. Daarna passeren we de Politie Academie Warnsveld. Bij deze politie academie is een tuin aangelegd: De Tuin van Bezinning. Dit is een nationaal monument. De politie richtte het op als herdenking en eerbetoon aan politiemensen die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun wettelijke politietaak. 

De wandeling leidt ons via de Berkel naar Almen.  Voordat de IJssel ontstond (ca. 550 na Christus) mondde de Berkel uit in de Rijn. Tegenwoordig mondt de Berkel uit in de IJssel. In vroegere jaren was de rivier een levendige handelsrivier. Schippers voeren met hun vrachten jenever en zilverzand in platte boten, de Berkelzompen, over het soms onvoorspelbare riviertje. Begin vorige eeuw is de Berkel gekanaliseerd om wateroverlast op de akkers tegen te gaan. Het tij is gekeerd. Inmiddels meandert de rivier weer net als voorheen door het landschap. Tussen Almen en Zutphen is de rivier volledig onder handen genomen. De stroom is met 2,5 kilometer verlengd en er is ruimte gecreëerd voor nieuwe natuur. Diep en ondiep water, steile en flauwe oevers wisselen elkaar af. De natuur heeft zich hersteld. Het water is schoner en er is een diversiteit aan flora en fauna teruggekeerd. 

De wandelroute slingert prachtig met de Berkel mee.  De zon werkt mee en schittert en danst op de rivier. Aan de horizon zien we Almen verschijnen.

Almen....Klein maar fijn. Midden in het groen, aan het riviertje de Berkel daar ligt Almen. De charme van Almen kun je niet uitleggen, die moet je ervaren!  Rust, groen en water.  De dichter Staring maakte  Almen beroemd maakte met zijn gedichten. 

Bij restaurant / hotel de Hoofdige Boer even lekker wezen lunchen. 

Dan de naam van deze dagwandeling....het gaat over een eigenwijze boer. Deze boer weigerde gebruik te maken van de nieuwe brug. Hij bleef gewoon door de ondiepe plaatsen van de rivier gaan. De dichter Staring schreef er een bekend gedicht over: "Bouwt gij een brug om droog te gaan? Ik kom er ook, met laarzen aan".

 

Het tweede gedeelte laat een ander landschap zien met veel bossen en statige havezathe en landgoederen maar ook hier door een onaangetast landschap. Na 8 KM komt Zutphen weer in beeld.

Zutphen Almen
Geografische data – 1,1 MB 142 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.