3. Doesburg

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 19:46

Prachtig doorkijkje naar de Roggestraat vanaf De Waag

In de herfst van 2021 (September-November)  zwerven we een aantal keren door Doesburg. We wonen zo dichtbij, maar nog nooit echt in Doesburg geweest.  We rijden er wel vaak langs op. Om er echt te zijn, wandelen we door Doesburg. Dit is  de beste manier om de stad aan de IJssel te verkennen. Het voelt  als een reis terug in de tijd, ver weg van de stress.  Met een historische binnenstad , met een pleintje met terrasjes waar je je in het buitenland waant en met verrassende hoogtepunten. Een schatkamer aan gezelligheid en charme. Alles is op loopafstand. Erg veel bezienswaardigheden.   Welkom in Doesburg, de meest zuidelijke Hanzestad aan de IJssel.

Waar komt de naam vandaan? Does betekent een verhoging in drassig land. Burg duidt op een woonburcht of een verstrekte nederzetting. 

Doesburg ligt op de scheidslijn van twee IJssels. De IJssel en de voor ons zeer bekende Oude IJssel, waar we aan gevist hebben, waar we in gezwommen hebben en met veel plezier bevaren hebben. Hoewel de Oude IJssel de oudste papieren heeft, trekt de IJssel aan het langste eind. 

De oude IJssel (links) mondt uit in de IJssel (rechts)

Zowel de IJssel als de Oude IJssel bieden Doesburg bescherming, maar zijn ook belangrijk voor de handel.  Tussen 1350 - 1500 leefde Doesburg van de internationale handel via de IJssel. Na de periode van de Hanzesteden probeert Doesburg via de Oude IJssel de handel nieuw leven in de blazen. Maar de Oude IJssel is op veel plaatsen te ondiep.  De hoofdgeul van de IJssel is dichter naar de stad getrokken. In 1629 ligt de hoofdstroom van de IJssel op de gewenste plek, vlak voor of langs de stadsmuur.

Als je door het oude centrum wandelt, zie je goed bewaarde historie, rijk versierde gevels, monumentale panden en Middeleeuwse straatjes. De Roggestraat: Een schilderachtig straatje met gezellige terrasjes en charmante etalages.  De vischmarkt is een sfeervol pleintje met o.a. het stadhuis en pandjes met opvallend gekleurde gevels. Voormalig klooster Het Arsenaal ademt de Middeleeuwen. Tegenwoordig is het een bruisende ontmoetingsplek. De Waag en het Stadhuis zijn andere blikvangers in Doesburg. De Waag is misschien wel de meest gefotografeerde plek van de Hanzestad Doesburg; de iconische trapgevel van de Waag. Ooit ontstaan als combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. Tegenwoordig ook wel bekend als de oudste horecagelegenheid van Nederland.

 

Gekleurde gevels aan de Vischmarkt

Voormalig klooster Het Arsenaal 

De Waag, in de herfst met veel regen

Veerpoortstraat met in de verte de Grote Martinus kerk

Het Stadhuis

Doesburg combineert historische panden met moderne architectuur. Langs de IJssel zijn aan de hand van de Italiaanse architect Adolfo Natalini dijkappartementen, grachtenwoningen en een woontoren verrezen. 

Veel restaurantjes en eethuisjes....je bent onbekend in Doesburg en kies er dan maar eens één uit.....We worden getrokken door de naam van een restaurant: Restaurant de Liefde. Goede recencies op Tripadvisor. Proberen dan maar. We hebben heerlijk gegeten.  Doesburgse mosterd is een begrip. Dat moeten  we dus proeven, begeleid met een heerlijke wijn.  

Aan de IJsselkade in Doesburg lopen we langs het kunstwerk 'Passi d'Oro' ('Voetstappen van goud') van de Italiaanse kunstenaar Roberto Barni. Te zien zijn drie mannetjes met een gouden gezicht, zwart haar en rode jassen, met elk een andere afmeting. Ze lijken vanaf de IJssel te komen aanlopen, op weg naar de oude binnenstad van Doesburg. Op hun sokkel is de kaart van Europa afgebeeld. En zo stappen ze met zevenmijlslaarzen over de landsgrenzen heen. De landen verbindend; onderdeel van dat grote Europa. Zoals ooit Doesburg onderdeel was van dat grote internationale Europese handelsnetwerk van Hanzesteden. 

Doesburg een stad vol beelden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.