Sani Pass @ Drakensbergen

150 miljoen jaar geleden scheurde de aarde open en vormde de hoogste pieken van Zuid-Afrika: de machtige Drakensbergen. Een verborgen walhalla. We zijn in Drakensbergen.  Om ons heen verheffen zich bergen van vulkanisch gesteente en zandsteen, afwisselend bleek, zwart of bedekt met groen. Ze ogen tijdloos, bevroren, dreigend. Nomen est omen: het huis van draken.

Een bezoek aan de Drakensbergen is niet compleet zonder een tocht over de Sani Pass, de onverharde, vrijwel onbegaanbare bergweg die Zuid-Afrika met Lesotho verbindt. Wij  beginnen onze roadtrip richting Lesotho vanuit het dorpje Underberg in Drakensbergen. In een terreinwagen bonken we over rotsen, richting toppen.   Het is alsof je in een wasmachine zit. De benaming voor de rit is treffend: ‘De Afrikaanse massage.’  Hoewel ook de eerste kilometers er behoorlijk hobbelig aan toe gaan, zijn het vooral de laatste paar kilometers die ervoor zorgen dat je met klamme handjes in de auto zit. Scherpe haarspeldbochten  (bochten die naar moeilijkheidsgraad zijn benoemd: Suicide Bend, Devil’s Corner en Ice Corne) wisselen zich in rap tempo af met duizelingwekkende ravijnen en dramatische vergezichten. Waanzinnig. 

De Sani Pass brengt je naar het dak van Zuid-Afrika. Vanaf de controlepost begint de weg te stijgen en klim je verder tot een hoogte van 2876 meter. Voor de duidelijkheid: dat zijn dus zo’n 1332 meter omhoog. Bij de controlepost laat je een stempel in je paspoort zetten om Lesotho in te gaan. Zodra je door de poorten stapt ga je honderden jaren teruggaat in de tijd: Lesotho is een van de meest authentieke dorpjes in Zuid-Afrika. Lesotho, het land van de Basuto’s. We bezoeken een nabijgelegen dorpje, maken kennis met een jonge herder en leren meer over het dagelijkse leven in Lesotho. Je waant je hier in een totaal andere wereld. Geen electriciteit , geen Wifi en geen mobiele telefoon. Alsof de tijd heeft stilgestaan.  In de Drakensbergen kan het wel door de hoogte (tot wel 3400 meter boven de zeespiegel) venijnig koud worden. 's Winters daalt het kwik tot ver onder het vriespunt. Aan de top op de berg brengen we ook een bezoek  aan de hoogste pub van Zuid-Afrika. 

Op een van de foto's: Een Basuto uit Lesotho sjouwt te voet illegaal gesprokkeld hout naar boven via de Sani Pass. 

 

Samenvattend: De ontzielde natuur tijdens de Sani Pass ontstijgt wat bevat kan worden.

 

December 2019