iSamangaliso Westland Park

De moeraslanden van het iSimangaliso Wetland Park (Afrikaans: iSimangaliso-vleilandpark) liggen aan de oostkust van KwaZoeloe-Natal in Zuid-Afrika, zo'n vijf minuten van St. Lucia. Het moeraslandpark is het op twee na grootste park van Zuid-Afrika en omvat 280 kilometer kustlijn, van de Mozambikaanse grens in het noorden tot Mapelane ten zuiden van het estuarium van St. Lucia. Het beslaat 3280 km² aan natuurlijke ecosystemen.  Het gebied is het grootste delta in Zuid-Afrika.  Dit natuurgebied werd als eerste Zuid-Afrikaans gebied toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco

Waarom zo bijzonder?

Het moerasland is een zoutwater-systeem dat bestaat uit vijf afzonderlijke ecosystemen. De systemen functioneren onafhankelijk van elkaar, maar zijn volledig met elkaar geïntegreerd. De vijf ecosystemen in het park zijn:

  • het marine systeem - de warme Indische Oceaan met de meest zuidelijke koraalriffen van Afrika, ondergrondse valleien en lange zandstranden.
  • de oostelijke kusten - een systeem van duinen dat bestaat uit hoge rechte duinen en subtropische bossen, grasland en moerasland.
  • het merensysteem - inclusief de met het estuarium verbonden meren St. Lucia en Kosi en de vier grote zoetwatermeren van Sibaya, Ngobezeleni, Noord-Bhangazi en Zuid-Bhangazi.
  • de moerassen Mkhuze en Umfolozi - met moerasbossen en grote moerassen van riet en papyrus.
  • de westelijke kusten - inclusief antieke terrassen en droge savanne wouden.

In 2001 zei de toenmalige president Nelson Mandela dat ‘Greater St. Lucia Wetland Park de enige plek in de wereld moet zijn waar ’s werelds oudste landzoogdier (neushoorn) en ’s werelds grootste landzoogdier (de olifant) een ecosysteem delen met ’s werelds oudste vis (coelacanth) en ’s werelds grootste zeezoogdier (walvis)’. Woorden die een grote impact maakten wereldwijd.

Je kunt er met de auto door heen rijden.  Wel in je auto blijven......genoeg wilde dieren die je niet tegen wilt komen. Op sommige delen van de route staat duidelijk aangegeven dat je een risico loopt wanneer je uitstapt.  Onderweg zijn voldoende uitkijkpunten om de natuur te bekijken (maar nog steeds op eigen risico). Hou er rekening mee dat onderweg nergens restaurants zijn, het is een groot natuurgebied. En ja hoor, je ziet daadwerkelijk veel wilde dieren.  Wij zijn naar Cape Vidal gereden en via de Red Dunes weer terug naar St. Lucia. Cape Vidal heerlijk en mooi strand aan de Indian Ocean.

 

 

 

 

Het park omvat het St. Lucia wildreservaatFalse Bay ParkSt. Lucia Marine ReserveSodwana Bay National ParkMaputaland Marine ReserveCape VidalOzabeniMafabeniTewate Wilderness Area en Mkuze wildreservaat.