Kamp Westenbork

Indrukwekkend, indrukwekkend en nog eens indrukwekkend.

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijg je een beeld bij wat er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Vanaf deze plek werden Joden gedeporteerd. Die geschiedenis is nadrukkelijk voelbaar door persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en filmbeelden. Je kijkt naar tekeningen van spelende kinderen, je leest een briefje met een afscheidsgroet dat iemand uit de trein wierp. 

De wandeling vanuit het Herinneringscentrum naar het Kamp gaat door Het Bos van de Toekomst. Hier kunnen mensen een boom planten ter herdenking aan een overleden dierbare. Bordjes bij de bomen geven een korte toelichting. Indrukwekkend zijn de bordjes van overleden moeders van jonge kinderen. Een kleine hedendaagse inleiding naar hetgeen zich heeft afgespeeld in Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork was een doorgangskamp. De gevangenen leefden constant met de vraag wanneer zij met de trein zouden worden weggevoerd. Naar werkkampen in Oost-Europa, dachten zij. Opeengepakt in wagons reden zij echter naar vernietigingskampen, zoals Auschwitz, Sobibor of Bergen-Belsen.

Ruim 107.000 mensen zijn door 93 treinen vanuit Kamp Westerbork weggevoerd. Hun namen klinken 365 dagen per jaar over het voormalig kampterrein. Het is één van de weinige geluiden die je hoort op het verder stille terrein, samen met hooguit een zingende merel vanuit het omliggende bos. Een indrukwekkend eindpunt van je wandeltocht is het Nationaal Monument.

Het verhaal wordt op de plek van het kamp verteld. 

 

Februari 2018