Meet the Long Necks

De Karen  in Thailand, wonen zowel in de laagvlaktes als in de bergen van de provincies Chiang Mai.  Het is een onderdrukt volk, dat zijn oorsprong vindt in Myanmar.  Veel van hen zijn nog steeds statenloos en worden door Thailand niet erkend. Het dubbele hiervan is dat vrouwen die ringen dragen een kleine vergoeding krijgen van de overheid, dit om het toerisme in dit gebied in stand te houden.

Deze Karenvrouwen dragen al vanaf het vijfde jaar vijf koperen ringen om hun nek. Naar mate de vrouwen ouder worden, komen er steeds meer koperen ringen bij. En zo lijkt de nek steeds langer te worden. Vandaar de naam, Longnecks.  Je zou denken dat daardoor de nek steeds wordt uitgerekt, maar het zijn juist schouders die naar beneden gedrukt worden. De ringen zijn een onderdeel van het leven van de vrouwen, en worden dus nooit afgedaan.

De vrouwen behoren tot de Padaung, het Karen volk dat in Thailand leeft. Het merkwaardige is dat de Padaung zelf niet goed weten waarom ze de ringen eigenlijk dragen. Wij begrepen dat Longnecks  vrouwen op deze manier beschermd worden voor aanvallen van tijgers. Die konden zo niet bij de nek, wat voor een tijger de plek is om een prooi zo snel mogelijk te doden.